Srbija neće ostati bez lekova

Izvor: Glas javnosti, 15.Dec.2010, 07:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija neće ostati bez lekova

NIŠ - Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Nevena Karanović rekla je da nestašice lekova u Srbiji neće biti.

- Pacijenti neće ostati bez lekova jer će se "država pobrinuti za redovno snabdevanje lekovima - kazala je Karanović u Nišu, na konferencije o "Unapređenju kvaliteta primarne zdravstvene zaštite".

Kako je objasnila, "postoji neredovno plaćanje obaveza u lancu Republički zavod za zdravstvenu zaštitu, zdravstvene ustanove, veledrogerije i proizvođači >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << lekova jer su neke zdravstvene ustanove sredstva namenjena za plaćanje veledrogerijama koristile nenamenski, ali svako odgovara za svoje poslovanje".

Nevena Karanović je takođe izjavila da Ministarstvo zdravlja ima poseban budžet za 36 domova zdravlja u Srbiji iz koga se izdvajaju subvencije za izjednačavanje uslova u pružanju usluga.

- Posle početnog oduševljenja po preuzimanju nadležnosti od strane opština i gradova nad domovima zdravlja, problemi su se pojavili u siromašnim opštinama - rekla je Karanović.

Ona je ocenila da je Udruženje menadžera primarne zdravstvene zaštite dobro mesto gde će se domovi zdravlja i lokalna zajednica udruživati u cilju jačanja svojih kapaciteta za upravljanje tim ustanovama.

- To će im omogućiti da za sredstva konkurišu kod evropskih fondova i da steknu potrebna znanja kako da se odnose prema zdravstvenom dinaru - napomenula je ona.

Karanovićeva je kazala da preko "Dils" projekta Svetske banke 40 domova zdravlja radi na unapređenju zdravstvenih usluga.

Predsednica Lekarske komore Srbije Tatjana Radosavljević kazala je da treba formirati mrežu menadžera u zdravstvu, a svaka ustanova će se opredeliti da li će to biti lekari ili ljudi neke druge struke.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.