Izvor: Medijski istraživački centar, 06.Sep.2012, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija da isplati ratne dnevnice

Sud za ljudska prava u Strazburu naložio je Srbiji da uredi način isplate ratnih dnevnica ratnim rezervistima, nakon tužbe grupe niških rezervista tom sudu, rekao je jadvokat niških rezervista Srđan Aleksić.
Grupa niških rezervista je pokrenula postupak za zaštitu svojih prava pred sudom u Strazburu koji je doneo presudu kojom se nalaže Vladi Srbije da u roku od šest meseci od dana pravosnažnosti uredi način isplate ratnih dnevnica „svim licima koja na to imaju pravo bez bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << kakvih deskriminacija“.
„Sud u Strazburu je presudu doneo na zatvorenoj sendici 10. jula, a presudu dostavio mojoj kancelariji I Vladi Srbije 28. avgusta. Vlada ima rok od tri meseca da izjavi prigovor a potom I šest meseci da pronađe način za isplatu dnevnica rezervistima“, rekao je Aleksić na konferenciji za novinare.
Povod za tužbu bila je odluka Vlade Srbije od januara 2008. godine kojom je rezervistima iz sedam opština na jugu Srbije isplaćena ratna dnevnica koju je Vlada nazvala socijalnom pomoći.
Prema rečima advokata niških rezervista sud u Strazburu je isplatu rezervistima iz sedam opština na jugu Srbije 2008. godine ocenio ne kao socijalnu pomoć već kao ratnu dnevnicu.
“ Ta nazovi socijalna pomoć isplaćivana jne iskuljučivo ratnim rezervistima od kojih nije tražen dokaz da se radi o socijlano ugroženoj kategoriji , a isplatne liste odnosno izvodi banaka  upravo glase na ratne dnevnice a ne na socijalnu pomoć“, rekao je Aleksić.
On je kazao da je sud u Strazburu zaključio da su rezervisti iz drugih opština diskriminisani.
Advokat Aleksić je pred sudom u Strazburu zastupao 8.500 rezervista a ukupna suma koju bi Vlada mogla da isplati rezervistima je oko dve milijarde dinara.

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.