Spremite kišobrane za majske kiše

Izvor: NiskeVesti.rs, 23.Mar.2016, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spremite kišobrane za "majske kiše"

Ovog proleća očekivane su prosečne prolećne temperature i vremenske prilike, prognoziraju hidrometeorolozi. To znači da će biti velikih varijacija u dnevnim temperaturama i puno kišovitih dana.

“Krajem marta i početkom aprila imaćemo jutarnje mrazeve. Početkom dana temperatura može biti -1, a u najtoplijem delu dana oko 20 stepeni. To je varijacija od 21 stepen”, kaže za Niške Vesti meteorolog Zoran Vasiljević.
Ovakve temperaturne razlike tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu NiskeVesti.rs << jednog dana uobičajene su za proleće, ali će one uglavnom biti do 10 stepeni. U odnosu na višegodišnji prosek, temperature su i ovog proleća u porastu.
„Biće toplije za stepen ili dva. To odstupanje je u okviru trenda globalnog zagrevanja, tako da ni to nije ništa neuobičajeno“, dodaje Vasiljević.
Iako nas i ovog proleća očekuju “majske kiše”, sve je u granicama proseka. Tokom maja i juna mogući su česti pljuskovi sa grmljavinom.
Danas je Svetski dan meteorologije koji se obeležava u znak sećanja na 23. mart 1950. godine, kada je osnovana Svetska meteorološka organizacija (WMO) – međuvladina organizacija i specijalizovana agencija Organizacije ujedinjenih nacija koja okuplja 185 članica. Obeležavanje ovog dana posvećeno je unapređenju nacionalnih hidrometeoroloških službi za praćenje i prognoziranje klime i uticaja klimatskih promena na zdravlje ljudi, prirodne resurse i privredu.

Nastavak na NiskeVesti.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NiskeVesti.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NiskeVesti.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.