Sporna nabavka autobusa u Nišu

Izvor: B92, 28.Okt.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporna nabavka autobusa u Nišu

Niš -- U Nišu već mesecima traje afera oko uvoza autobusa iz Rusije za gradski prevoz.

Preduzece "Nišekspres" i opozicija u tom gradu optužuju gradonačelnika Smiljka Kostića da je mimo tendera ugovarao kupovinu oko 70 autobusa i da je favorizovao jednog od privatnih prevoznika. Već dva meseca nova 64 autobusa iz Rusije stoje na parkingu dok se afera oko njihove nabavke ne smiruje. Gradonačelnik Smiljko Kostić je još u julu obavestio gradske odbornike da je dogovorio isporuku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tih autobusa.

Međutim, kada su stigli ispostavilo se da su oni namenjeni privatnom prevozniku Lekonu.

"Mi smo uvoznici tih autobusa i niko nema bilo kakve veze sa tim autobusima osim mene, moje firme. Uplatili smo učešće, autobusi su stigli. Prirodno je da novi autobusi dobiju posao, ko god da ih kupi. Neka 'Nišekspres' kupi nove autobuse", kaže Zvonko Leković, vlasnik preduzeća "Lekon”.

Ovih dana novinari su došli do protokola koji je krajem prošle godine gradonačelnik Smiljko Kostić potpisao sa ruskom firmom "Kaaz " i u kojem su pecizirani uslovi, količina i cena autobusa.

Liberalno demokratska partija u Nišu poziva državne organe da ispitaju da li je gradonačelnik Kostić mimo svojih ovlašćenja ugovarao uvoz autobusa iz Rusije.

"Sve je obavijeno velom tajne, niko ništa ne zna. Članove delegacije niko ne poznaje, a ugovor je potpisan. Mi smo skoro sigurni da gradonačelnik uporno, već nekoliko puta pokušava da favorizuje nekog od prevoznika, pokušavaju svi da zataškaju to da je on posredovao u nabavci ovih autobusa – jeste! Vidite iz ovog ugovora", kaže Srđan Pešić iz LDP-a.

Vlasnik firme Lekon, Zvonko Leković kaže da će autobuse kupiti sam uz pomoć kredita, što znači da se neće plaćati iz gradskog budžeta kako se mnogi pribojavaju.

Pokušaji da movinari B92 dođu do gradonačelnika Smiljka Kositća nisu uspeli pošto se on nalazi na službenom putu.

On je međutim, nedavno izjavio da je "nezadovoljan ažurnošću saobraćajne komisije na koju se čeka da raspiše tender za gradskog prevoznika i da "neće dozvoliti da posle uspešnih pregovora s Rusima padne bruka na Niš i Srbiju".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.