Izvor: B92, 30.Mar.2009, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spor oko registracije automobila

Niš -- Oko 60 vlasnika automobila u Nišu nije moglo da produži registraciju svojih vozila jer je utvrđeno da su uvezena iz Italije preko nepostojeće firme.

Neka od tih vozila, kupljena na autopijaci od šabačke firme "Tvins", do sada su registrovana i po dva puta, ali je sada registracija poništena. Vlasnici smatraju da je u pitanju propust carinskih organa koji su carinili te automobile i dozvoljavali njihov uvoz.

Kada je krajem oktobra prošle godine Dejan Pešic >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Niša pokušao da produži registraciju za vozilo koje je pre dve i po godine kupio na autopijaci i do sada registrovao dva puta, njegov zahtev je odbijen, a registracija vozila poništena.

On kaže da je dobio uredne papire, plaćenu carinu i račun od firme od koje je kupio auto.

"Podneo sam zahtev za registraciju, dve godine registrovao, a kada sam oktobra želeo još jednom da obnovim registraciju obavešten sam iz MUP-a da je to nemoguće jer je protiv firme "Tvins” pokrenut krivični postupak” objašnjava Pešić.

Načelnik odeljenja za upravne poslove Policijske uprave Niš Ljubiša Milovanović kaže da je vozila prodavala firma”Tvins” iz Šapca, koja je automobile uvozila preko italijanske firme "Ever auto spa” sa sedistem u Napulju, za koju je proverom preko italijanske ambasade utvrđeno da ne postoji.

Utvrđeno je i da je bilo određenih prepravki na motorima pa carinska dokumntacija nije validna.

"Dokumenta koja su stigla sa carine u startu nisu bila ispravna. Nama su priložena drugačija dokumenta od onih koja su priložena za carinjenje tih vozila. Mi smo nakon provere ovih papira, dobili obaveštenje da ona nisu verodostojna i zbog toga je poništena registracija i odbijen zahtev” navodi Milovanović.

Pešić je automobil na autopijaci kupio od Branka Zlatkovića koji je posredovao pri prodaji automobila za firmu "Tvins” .

On tvrdi da nije sumnjao u legalnost vozila koja prodaje jer je za to imao odgovarajuće papire.

"Mi jedino sto smo znali je da vidiš auto, auto nam se sviđa. Auto koliko mi znamo ima papire, carina plaćena sve uredno. Isti auto smo za proviziju prodavali drugim ljudima”dodaje Pešić.

I kupci i prodavci automobile na pijaci smatraju da je propust carinskih organa koji su izdavali uredne papire za uvoz .

Protiv Zorana Živanovica vlasnika šabacke firme "Tvins” šabacka policija je podnela krivičnu prijavu.

Njegovi nekadapšnji saradnici nisu uspeli da dođu do njega jer je, kako kažu, u bekstvu. Vlasnici automobila očekuju objašnjenje od nadležnih državnih organa o daljoj sudbini njihovih četvorotočkaša.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.