Spomen-ploča u sećanje na objavu rata

Izvor: JužneVesti.com, 28.Jul.2014, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spomen-ploča u sećanje na objavu rata

Na zgradi niške Banovine otkrivena je spomen-ploča u znak sećanja na dan kada je pre tačno jednog veka u ovo zdanje stigao telegram o početku Velikog rata.

Spomen-ploču koja se nalazi kraj ulaza u Univerzitetsku biblioteku danas su svečano otkrili gradonačelnik Niša Zoran Perišić i predsednik Skupštine grada Mile Ilić.

- Dana 28. jula 1914. god. u ovoj zgradi, tadašnjem okružnom načelstvu i privremenom sedištu Vlade, primljen je telegram o objavi rata, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << koji je Vlada Austro-ugarske monarhije uputila Vladi Kraljevine Srbije. Ovaj čin ujedno označava početak Prvog svetskog rata - piše na ploči.

Telegram je stigao u prepodnevnim satima i sadržao je tri rečenice, napisane na tada službenom francuskom jeziku, a poslednja je glasila: "Austro-ugarska smatra da se od ovog trenutka nalazi u ratu sa Srbijom".

Nikola Pašić, tadašnji predsednik Vlade, primio je telegram, kako su nedavno otkrili istoričari niškog Istorijskog arhiva, u niškom hotelu “Evropa”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.