Snimanje smeća i građana niška Mediana platila skoro 17 miliona

Izvor: JužneVesti.com, 23.Maj.2023, 08:18

Snimanje smeća i građana niška "Mediana" platila skoro 17 miliona

Još sredinom 2021. godine je niška JKP Mediana potpisala ugovor o video-nadzoru vredan skoro 17 miliona dinara, a kojim osim pražnjenja smeća i radnika na terenu nezakonito snimaju i građane i tablice njihovih automobila. I dalje nije poznato kako će rešiti taj problem, što im je naložio Poverenik za zaštitu podataka, jer na pitanja upućena zvaničnim zahtevom nisu odgovorili u potpunosti, pa su se novinari na to žalili.

JKP Mediana je ugovor vredan više >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << od 50 miliona dinara - za sistem za monitoring, bezbednost i optimizaciju potpisala sa firmom Maccina Security iz Beograda još pre skoro dve godine. Deo ugovora odnosi se i na video-nadzor, za koji je Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti utvrdio da se koristi i za snimanje građana i registarskih tablica - što je po zakonu zabranjeno. Dok snimaju pražnjenje smeća, snimaju i građane i njihove automobile; foto: Grad Niš

Novinari su nakon opomene Poverenika pitali nadležne u ovom javnom preduzeću kako će rešiti problem nedozvoljenog snimanja koje traje mesecima. Pitanja su im upućena putem Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, jer na "klasičan" način novinarima Južnih vesti ne odgovaraju.

Ipak, izbegli su da odgovore i sada.

Pitanje novinarke: Šta je povodom opomene od strane Poverenika učinila JKP Mediana - da li je ugovor sa firmom raskinut, ako nije da li će biti raskinut i kada?

Odgovor Mediane: Ugovor sa dobavljačem nije raskinut, a JKP Mediana postupaće po instrukcijama iz opomene Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Snimaju tako već skoro 2 godine; foto: Grad Niš Pitanje novinarke: Na koji način će JKP Mediana Niš reagovati na opomenu Poverenika o nedozvoljenom snimanju lica i registarskih tablica, odnosno na koji način će problem biti rešen?

Odgovor Mediane: JKP Mediana Niš je napravila plan sa definisanim aktivnostima uz pomoć kojih će zahtev kancelarije Poverenika biti rešen, o čemu je obaveštena i kancelarija Poverenika.

Jedini odgovor koji su u celosti dali je da su 24. avgusta 2021. godine sa beogradskom firmom Maccina Security potpisali sporni ugovor o video-nadzoru, a to platili 14.028.000 dinara bez PDV-a - dok je cena sa PDV-om 16.833.600 dinara.

Zbog toga što iz odgovora Mediane nije jasno kako će prestati da snimaju građane i tablice, dok prate pražnjenje smeća u Nišu i radnike na terenu, novinari su poslali žalbu Povereniku.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.