Slikarke na daskama niškog teatra - prva premijera na Maloj sceni ove sezone

Izvor: JužneVesti.com, 11.Okt.2018, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Slikarke" na daskama niškog teatra - prva premijera na Maloj sceni ove sezone

Čega se sve žena mora odreći zarad umetnosti u ovom vremenu i prošlom veku, tema je predstave Slikarke koja će premijeru imati na Maloj sceni Narodnog pozorišta u Nišu, u subotu od 20 sati. Komad prati život i žrtvu dve poznate slikarke, Džordžije O' Kif i Nadežde Petrović.

Džordžiji O' Kif strada porodični život, kako piše u opisu predstave, dok Nadeždi strada posao i zdravlje, jer se posvećeno bori za svoju zemlju. Ove dve priče su okosnica drame sastavljene >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << od 3 priče, a uvodna govori o borbi jedne devojčice za sopstveni put i sopstvene snove, uprkos željama njene porodice.

Režiser Stevan Bodroža kaže da je u pitanju trostruka priča o borbi i veri u san i čega sve moraju da se odreknu za njega.

Za jednu od njih to je želja da ugodi svojoj majci, za drugu je potreba da ima decu, za treću međunarodna karijera i život u inostranstvu koji se napuštaju ne bi li se ostalo sa svojom zemljom i narodom u vihoru rata. Sva ta odricanja i žrtve govore o neopisivoj snazi i posvećenosti, ali i o tome da za osobu doslednu sebi u biti izbora i nema - navodi Bodroža.

Autorka drame Hristina Mitić objašnjava da se komad bavi problemom žene da se izbori za ono što joj po rođenju pripada - da misli, da stvara, da bude svoja, da bude voljena.

Njih poražava i ljuti “ti si samo žena”, rečenica koja odjekuje u mislima kao najglasnija od svih i koja izaziva bes i tugu. One se bore protiv svih predrasuda, protiv svih “nemaš ti ruke za ovo” i “to je muški posao”. One se bore protiv “a šta će drugi reći” i uživaju u svojim pobedama - objašnjava Mitić.

U predstavi glume Evgenija Stanković, Vesna Josipović, Katarina Arsić, Jasminka Hodžić i Aleksandar Krstić.

Pred premijeru u subotu 13. oktobra na platou ispred pozorišta, aktivistkinje Centra za devojke će, kako kažu organizatori, na specifičan način predstaviti dela, nastala na ovogodišnjoj, feminističkoj likovnoj koloniji u Sićevu i tako učiniti vidljivijim žensko umetničko stvaralaštvo.

Predstava će biti odigrana i 16. oktobra, što iz pozorišta nazivaju drugom premijerom, a zvanične reprize najavljuju za 20. i 26. oktobar i dodaju da su karte rasprodate.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.