Slikari poklonili svoja dela Klinici

Izvor: Blic, 02.Mar.2010, 01:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slikari poklonili svoja dela Klinici

Stotinak slika i crteža 12 mladih umetnika ulepšaće bolesničke sobe, čekaonice, hodnike i ostale prostorije na Odeljenju za maksilo-facijalnu hirurgiju Klinike za stomatologiju u Nišu. Niška art fondacija (NAF) pokrenula je projekat "Humanost u boji" u želji da pomogne da se oplemeni prostor u kome se leče teški pacijenti, kako bi lakše ozdravili, a boravak u bolnici im bio prijatniji.

Dr Dragiša Ljubenović, načelnik Odeljenja za anesteziologiju, kaže da će pacijentima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lepši bolnički prostor pomoći da lakše provedu teške trenutke u životu.

- Mnogim našim bolesnicima je boravak na našoj klinici najteži momenat u životu. Ovde se operišu pacijenti oboleli od karcinoma glave i vrata, kao i teško povređeni sa višestrukim traumama na licu i vratu. Zaista smo zahvalni ovim mladim umetnicima što su shvatili koliko je važno da budu humani i što su nam poklonili svoja dela - ističe dr Ljubenović.

Osnivač NAF-a Radovan - Lale Đurić kaže da je cilj bio da se povežu talenat i humanost i da je ovo pravi primer kako umetnost može da pomogne životu.

- Izabrali smo 12 mladih slikara, uglavnom iz Niša, čije ćemo slike i crteže uveličati, odštampati i kao postere postaviti na zidove. Motivi na umetničkim delima su optimistični jer želimo da kod bolesnih ljudi izazovu prijatne emocije. Pored svakog postera će biti postavljeno i originalno delo. Takođe ćemo za prozore uraditi specijalne zavese, na kojima će biti motivi sa slika. Ulepšanje bolnice će pomoći ne samo bolesnicima već i medicinskom osoblju koje će raditi u lepšim prostorijama. Očekujem da ćemo ceo posao završiti u aprilu. Ova klinika će biti jedinstvena u Srbiji - kaže Đurić.

Slikarka Jelena Đurić dala je svojih pet radova i raduje se što će njena dela biti postavljena na ovoj klinici.

- Srećna sam što ću makar malo moći da pomognem bolesnim ljudima jer znam da je optimizam jako važan za ozdravljenje kod teških bolesti - priča mlada umetnica.

Kristina Ristić je slikarka iz Beograda i kaže da se nije dvoumila kad su je pozvali da pomogne niškoj bolnici.

- Oduševljena sam ovom idejom. Nisam čula da je neka klinika tako uređena. Volela bih da moji radovi pomognu makar jednom pacijentu da mu bude bolje - veli ona.

Odeljenje za maksilo-facijalnu hirurgiju otvoreno je početkom ove godine u novosagrađenoj zgradi do starog dela Stomatološke klinike. Ovde se nalazi i stacionarni deo cele klinike, a u novoj zgradi se nalaze najsavremenije operacione sale.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Kako umetnost može da pomogne životu

Izvor: Danas, 02.Mar.2010

- Hoćemo da povežemo talenat i humanost i pokažemo kako umetnost može da pomogne životu. Ova klinika biće jedinstvena u Srbiji - siguran je Radovan Lale Đurić, slikar koji živi i radi u Njujorku i osnivač Niš Art Fondacije, objašnjavajući projekat Humanost u boji, namenjen niškoj Klinici...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.