Školski ranac pun medalja

Izvor: Medijski istraživački centar, 15.Nov.2012, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Školski ranac pun medalja

Stanislav Todorović i Janko Ranđelović su tek učenici prvog razreda specijalizovanog matematičkog odeljenja Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu, a njihova imena su već poznata domaćoj i međunarodnoj naučnoj javnosti.
Piše Vesna Petrović
Stanislav Todorović i Janko Ranđelović

Obojica su se plasirala za Međunarodnu naučnu olimpijadu koja se decembra održava u  Iranu, gde će, u konkurenciji vršnjaka iz celog sveta predstavljati svoju školu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << grad Niš i Srbiju zajedno sa drugovima iz još nekoliko gradova. Od šest članova državnog tima za Olimpijdu iz prirodnih nauka dva đaka su niška. Ponosni su i oni sami, ali i škola u čijim klupama sede. Stanislav je već osvajao medalje na međunarodnim takmičenjima kao osnovac, a Janko se nada da će sada uspeti da ostvari svoj san i iz Irana se vrati sa nekom od medalja.
     Stanislav i Janko su samo poslednji pasus priče o mladim i darovitim učenicima, matematičarima i fizičarima, koji su kao đaci Gimnazije „Svetozar Marković“ uspeli da se „probiju“ na međunarodnoj sceni i da se za njih čuje i van granica Srbije. Krenuli su stopama svojih starijih drugarica iz iste škole Irene Đorđević i Anđele Šarković, koje su, na istom ovom takmičenju održanom prošle godine u Durbanu u Južnoafričkoj Republici, osvojile bronzane medalje. Sada su učenice drugog razreda odeljenja za talentovane matematičare, a pred njima su nova takmičenja.
     -Radi se o deci, mladim i darovitim matematičarima, fizičarima, biologičarima, hemičarima, koja su se već opredelila za određene nauke i koja sada samo usvaršavaju svoja znanja, a činjenica da to rade iz ljubavi dodatna je motivacija za dalji rad –kaže Olga Dragojlović, direktorka Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu. –Svi oni su, po nekom nepisanom pravilu, učenici specijalizovanih odeljenja naše škole, a to dodatno utiče na njihov uspeh jer se sa talentima radi na pomalo poseban način. Podatak da ih je u odeljenjima manje, ali i da im predaju profesori sa fakulteta niškog Univerziteta doprinosi razumevanju njihove sve veće zainteresovanosti za nauku, a samim tim i rezultatima koje postižu.
     Direktorka gimnazije Olga Dragojlović dodaje da talentovani mladi fizičari i matematičari grade i jedan sasvim drugačiji odnos sa profesorima koji im predaju.
     -To pomalo liči na jedan drugarski odnos, ali sa tačno određenim granicama –dodaje Olga Dragojlović. –Učenici osvih odeljenja, a posebno takmičari, u stalnoj su vezi sa profesorima. Nije retkost da se zadaci razmenjuju mejlovima, da se od predavača zatraži putem mejla objašnjenje za neki problem gde su đaci „zapeli“ da se objašnjavaju moćunosti rešavanja nekog problema. Ta dobra komunikacija sa profesorima je dodatna motivacija za učenike da idu još dalje i da budu još bolji.
    
Ivan Stošić

Ivan Stošić, učenik trećeg razreda odeljenja za darovite fizičare, samo pre mesec i po dana u Niš se vratio sa srebrnom medaljom koju je osvojio na 24. Internacionalnoj olimpijadi iz informatike, koja je održana u Italiji. Na takmičenju je učestvovalo preko 310 takmičara iz celog sveta. Nešto pre ovog takmičenja Ivan je zablistao i na Balkanijadi iz informatike sa koje se vratio sa bronzanom medaljom. Fizika, matematika i informatika su njegove najdraže „takmičarske discipline“.
     -Do takmičenja iz informatike mislio sam da mi fizika i matematika više leže, ali mi se sada sve više dopada informatika, pa sam tako i krenuo da se pripremam za takmičenja iz ovog predmeta.
     Ispostavilo se da Ivan nije pogrešio, a medalja sa kojom se vratio iz Italije samo potvrđuje da dosadašnji takmičari Gimnazije “Svetozar Marković” imaju dostojnog nasledinima u mladom Ivanu.
     Mnogi od njih počnu da se takmiče još kao osnovci. Tako je bilo i sa Markom Stankovićem, učenikom drugog razreda specijalizovanog odeljenja iz matematike. Kao učenik osmog razreda pilot -odeljenja za darovite matematičare koje radi pod okriljem Gimnazije “Svetozar Marković” on je na juniorskoj Balkanijadi iz informatike osvojio bronzanu medalju. Prošao je isti put kao i Uroš Popović, koji je kao učenik osmog razreda istog odeljenja na Balkanijadi iz informatike osvojio bronzanu medalju. Sada je učenik specijalizovanog odeljenja za talentovane matematičare.
     -Jaka motivacija, radoznalost, želja da otkriju tajne nauke, njihov je osnovni pokretač. Profesori su tu da prepoznaju njihov talenat, da ih usmere i pomognu na putu uspeha –zaključuje direktorka gimnazije Olga Dragojlović.

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.