“Škola fudbala Radničkog trebalo bi da bude vodeća u regionu”

Izvor: JužneVesti.com, 11.Okt.2016, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Škola fudbala Radničkog trebalo bi da bude vodeća u regionu”

Poslednjih nekoliko sezona mlađe kategorije niškog Radničkog nisu bile na nivou vršnjaka iz najkvalitetnijih timova Srbije. Talenti su rano kretali iz Niša put Beograda, a sada se sklapa sistem koji će školu fudbala podići na viši nivo, kaže koordinator ove škole Dejan Branković.

On je na mesto koordinatora mlađih kategorija došao u dogovoru sa direktorom omladinske škole Goranom Jovanovićem juna 2016. godine.

Želja je da škola bude vodeća u >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << celoj istočnoj Srbiji, što Radnički kao klub zaslužuje. Prihvatio sam poziv jer sam u tim vodama i to me najviše interesuje. Moja funkcija je skauting igrača i prepoznavanje talenata - započeo je priču Branković.

Prvi njegov zadatak jeste selekcija najtalentovanije dece u celom regionu i da ta deca imaju pravi put, a ne da služe menadžerima koji će ih sa 11, 12 godina voditi u Crvenu zvezdu, Partizan, Čukarički.

Obećavaju im kule i gradove, a onda se posle 2-3 godine vrate u Niš istrošeni psihički i fizički. Pokušaćemo da taj negativan trend zaustavimo i da nastavimo sa ubacivanjem igrača u prvi tim sa 16, 17 godina. Sada u prvom timu imamo 4 omladinca iz naše škole i treba nastaviti u tom smeru, a ne samo dovoditi gotove igrače - objašnjava Branković.

Branković ističe da je cilj kluba da u narednom periodu okuplja samo najkvalitetniju decu, a za to je potrebna mnogo veća saradnja između niških škola fudbala i Radničkog, što ranije nije bio slučaj.

Školama je u interesu da što duže zadrže decu, jer žive od članarina, i onda ta deca sa 16,17 godina ne znaju gde posle. Mislim da škole moraju biti naklonjenije Radničkom, kako bi najtalentovanija deca kada fudbalski sazru i obezbede dobar inostrani angažman, i jedni i drugi imali finansijke koristi od toga. Treba iskoristiti tu šansu jer je Radnički klub, ostale škole nemaju tu mogućnost - predložio je on.

Od generacije dečaka rođenih 2003. godine krenula je selekcija koja će okupiti najtalentovaniju decu iz čitavog regiona, a želja svih u klubu je da imaju “čiste” generacije, kaže Branković.

Kad kažem “čiste” mislim na isto godište i da poput Partizana, Zvezde, Čukaričkog imamo iz celog regiona najtalentovaniju decu. Cilj je da dečaci iz regiona jedne godine igraju ligu sa starijima kako bi kasnije kada igraju sa vršnjacima već bili naviknuti na starije - istakao je on.

Prvi rezultati tog rada došli su na turniru u Staroj Pazovi gde su u konkurenciji Vojvodine, OFK Beograda i klubova iz Grčke i Mađarske dečaci 2003. godište osvojili turnir.

Kao dugoročni ciljevi postavljeni su osposobljavanje i poboljšavanje infrastrukture, a Branković kaže da i tu stvari idu u dobrom smeru.

Najverovatnije ćemo dobiti još jedan teren sa veštačkom travom, a želja nam je i da postavimo reflektore na pomoćnim terenima. U planu nam je i formiranje posebne baze, gde bi deca mogla nesmetano da rade, jer su ovi tereni preopterećeni terminima - izneo je Branković planove na duže staze.

Svi navedeni činioci sklapaju mozaik koji će najtalentovanije dečake zadržati duže u Nišu i Radničkom kako ne bi preterano odlazili u beogradske klubove.

Kada neko ispred nosa ima superligaški klub sa dobrom infrastrukturom, sa omladincima, pionirima i kadetima u kvalitetnoj ligi Srbije, i uz to stipendira najtalentovanije igrače i pruža im šansu da se oprobaju u seniorskom timu, ne vidim razlog zašto bi roditelji decu tako mladu vodili iz Niša - jasan je on.

Igračku karijeru je započeo u rodnom Svrljigu, a posle Cara Konstantina i Vlasine, proveo je u skopskom Vardaru 4 godine, gde je imao poziv za A reprezentaciju Makedonije. U dresu kluba iz Skoplja odigrao je 18 evropskih utakmica, od čega 6 u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a jedne sezone nosio je i kapitensku traku skopskog kluba.

Posle neuspela 4 meseca u drugoj nemačkoj ligi, popularnoj Cvajti, vraća se u Srbiju i jednu sezonu nastupa za OFK Beograd. Zatim kreću evropska putešestvija - od Azerbejdžana, Finske, Kazahstana do povratka u Skoplje gde prestaje sa igračkom karijerom i postaje savetnik sportskog direktora u klubu u kojem se tokom igračke karijere najviše zadržao - Vardaru.

Zatim se vraća u Niš, gde je 8,9 meseci bio sportski direktor Radničkog. Onda je ušao u trenerske vode pa je vodio prvi tim Svrljiga, a zatim je bio i trener mlađih kategorija škole fudbala Real Niš, a bio je kao trener-gost pomoćni trener selektoru reprezentacije Srbije za igrače rođene do 2000. godine Iliji Stolici.

Predavač je i nosilac programa za edukaciju trenera u trenerskoj školi Fudbalskoj saveza Srbije za B licencu, što je neophodno trenerima srpskoligaša, zonaša, niželigaša i mlađih kategorija.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.