Simfonijski orkestar bez instrumenata

Izvor: RTS, 20.Okt.2009, 09:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Simfonijski orkestar bez instrumenata

Iako je osnovan pre pola veka, Simfonijski orkestar u Nišu još nema sve potrebne instrumente. U gradskom budžetu novca za njihovu kupovinu nema, tako da će muzičari i ubuduće svirati na instrumentima koje donesu od kuće.

Niški simfonijski orkestar nema instrumente čak za dve trećine svojih muzičara. Nedostaju uglavnom gudački instrumenti, a suma koju je potrebno obezbediti za njihovu kupovinu prevelika je za gradski budžet.

Muzičari su prinuđeni da na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posao svakodnevno donose instrumente od kuće. "Jedino što dobijamo su strune i žice kao potrošni materijal", kaže Stanislava Lađozovski, koncert majstor orkestra.

Nedostatak instrumenata i njihova zastarelost utiču i na kvalitet muziciranja, kažu njene kolege gudači. "Ljudi ne razumeju da je naš posao stresan, i da svu svoju pažnju treba da usmerite na taj jedan trenutak, i ako taj trenutak izgubite, nema nazad", kaže violinista Srđan Tomić.

Da li država ima sluha

Direktorka orkestra, Tatjana Veličković-Minčić objašnjava da jedna dobra violina za te potrebe košta pet-šest hiljada evra.

Grad je u proteklih nekoliko godina izdvajao sredstva za nabavku instrumenata, uglavnom duvačkih, a orkestar će, bar što se tog dela tiče, biti kompletiran do kraja naredne godine.

Glavna investicija u ovoj godini je kupovina Stenvej klavira, koju su sa po šest miliona dinara finansirali grad Niš i Ministarstvo kulture. Muzičari se nadaju da će im, kada je u pitanju nabavka gudačkih instrumenata pored sredstava koja obezbećuje grad, u pomoć još jednom priteći nadležno Ministarstvo.  

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.