Seviljski berberin

Izvor: NisCafe.com, 11.Mar.2015, 20:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seviljski berberin

Opera u dva čina
Dirigent: Milena Injac
Simfonijski orkestar u Nišu , Fakultet umetnosti u Nišu i Narodno pozorište u Nišu
„Seviljski berberin“ je poznata Rosinijeva opera koju je komponovao sa 24 godine, a premijerno je izvedena u Rimu 1816. Sadržaj Seviljskog berberina uzet je iz jednog od dva briljantna komada francuskog pozorišnog pisca Bomaršea, od kojih oba imaju iste glavne likove: Figara, Almavivu, Rozinu, itd. Drugi od tih komada već je ranije komponovao Mocart (“Figarova ženidba”). Rosini je svog “Seviljskog berberina” udaljio od političkog konteksta, te je, pre svega, išao na komiku likova i situacija – a u tome je bio nenadmašan. I ovde je glavni lik neprevaziđeni Figaro, spreman na sve, dovitljiv, lukav, glavni čuvar tajni i posrednik u ostvarivanju veze dvoje mladih – Rozine i grofa Almavive, uprkos nastojanju starog dr Bartola (zapravo, Figarovog gazde) da sačuva Rozinu za sebe.
Novina Figarovog lika u odnosu na tradicionalni zaplet, odgovara Rosinijevom odnosu prema tradicionalnoj komičnoj operi: kao što Figaro prekvalifikuje stare likove, tako i Rosini vraća komičnoj operi njen istorijski uspeh. Likovi u Berberinu su zaista pravi likovi iz velike komedije. Utoliko je upečatljivije njihovo prepuštanje slobodnoj radosti ritma, u kojoj komično ima ulogu vrhunskog lirskog uzleta. Bodler je to zvao „apsolutna komika“, a Rosini je shvata kao vitalističku poruku, kao potvrdu dionizijskog kulta, što je uvek i osnovni razlog njegovih komičnih opera.

Nastavak na NisCafe.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NisCafe.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NisCafe.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.