Šest slučajeva velikog kašlja u Nišavskom okrugu, u Toplici nema obolelih

Izvor: JužneVesti.com, 17.Jan.2024, 16:15

Šest slučajeva velikog kašlja u Nišavskom okrugu, u Toplici nema obolelih

Na teritoriji Nišavskog okruga do sada je prijavljeno 6 slučajeva velikog kašlja, dok u Topličkom okrugu nije zabeležen nijedan. Slučajevi su potvrđeni u 2023. godini, a od početka ove nije prijavljen nijedan.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Niš, do 15. januara su četiri slučaja registrovana na osnovu laboratorijskog nalaza, a dva na osnovu kliničke slike.

Uzrast obolelih je 1,5 mesec - 1 slučaj, 10-14 godina - 2 slučaja, 15-19 godina - 1 slučaj, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << 30 -39 godina - 2 slučaja - navode iz IZJZ.

U 2022. godini obuhvat vakcinacije u Nišavskom okrugu bio je 91.85%, dok je u Topličkom nešto veći - 96.53%.

Podsetimo, U Srbiji je registrovano preko 1.000 obolelih od velikog kašlja, bolesti koja je skoro bila iskorenjena, a na jugu zemlje po broju obolelih prednjači Jablanički okrug, gde je do sada potvrđeno 13 slučaja. U Pčinjskom okrugu registrovane su 3 obolele osobe, u Pirotskom jedna.

Epidemiolozi kažu da je do pojave velikog kašlja, bolesti koja je skoro bila iskorenjena, došlo verovatno zbog pada obuhvata vakcinacije protiv pertusisa, jer nije 95% koliko je potrebno.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.