Šest predstava na repertoaru ovogodišnjeg “Teatra na raskršću”, komplet ulaznica 3.200 dinara

Izvor: JužneVesti.com, 17.Avg.2023, 09:02

Šest predstava na repertoaru ovogodišnjeg “Teatra na raskršću”, komplet ulaznica 3.200 dinara

Festival Teatar na raskršću četvrti put će biti održan u niškom Narodnom pozorištu, od 4. do 10. septembra. Na repertoaru je šest takmičarskih i jedna revijalna predstava. Prodaja karata počinje 21. avgusta i cena kompleta je 3.200 dinara, dok će cena pojedinačne ulaznice biti od 700 do 1.200 dinara, u zavisnosti od predstave.

Teatar na raskršću prvi put će biti održan kao manifestacija od značaja za grad u oblasti kulture.

Takmičarski >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << program otvara komad Magbet Narodnog pozorišta u Beogradu, u režiji Jagoša Markovića, a druge večeri publika će moći da pogleda predstavu Škrtac zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh, koju je režirala Dora Ružđak Podolski.

Za treće veče zakazana je predstava Noćna frajla niškog Narodnog pozorišta i reditelja Aleksandra Popovića, a za 7. septembar komad Gospođica, koji je režirala i adaptirala Đurđa Tešić i za koji je zaduženo Narodno pozorište Republike Srpske.

Naredne večeri na repertoaru je predstava Pokojnik u režiji Egona Savina, koju će izvesti Crnogorsko narodno pozorište i Centar za kulturu Tivat.

Poslednje takmičarske večeri publici će se predstavom Lepa Vida predstaviti Gledališče Koper - Teatro Kapodistrija iz Slovenije i Slovensko stalno gledališče iz Trsta. Režiju je radio Marjan Nećak.

Na zatvaranju publika će imati priliku da premijerno u Nišu pogleda predstavu Dekameron u režiji Dejana Projkovskog, rađenu u koprodukciji Gradskog pozorišta Podgorica, Kulturnog centra Bar i Narodnog pozorišta Niš.

Predstave je odabrao selektor Festivala drame i pozorišta balkanskog kulturnog prostora i direktor Narodnog pozorišta u Nišu Spasoje Ž. Milovanović.

Organizatori najavljuju i prateći program - razgovore o predstavama, tribine i promocije knjiga.

U Savetu Festivala su menadžer u kulturi iz Zagreba Duško Ljuština, teatrološkinja iz Sofije Vasilka Bumbarova, prvak drame iz Skoplja Dejan Lilić, dramski pisac iz Beograda Miloš Latinović, teatrolog iz Novog Sada Miroslav Radonjić, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski i direktor Spasoje Ž. Milovanović.

U stručnom žiriju biće ekspert za elektronske medije i menadžment u kulturi Nenad Novaković, balerina, koreograf i dramaturg Irena Šarović, reditelj i upravnik Nacionalnog teatra “Ivan Vazov” u Sofiji Vasil Vasilev, scenograf i kostimograf Milica Bajić Đurov, kao i glumac i umetnički direktor Gradskog pozorišta u Podgorici Dušan Kovačević.

Kao i prethodnih godina, biće svečano dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, za originalnu scensku muziku, za scenski pokret, kao i specijalna nagrada Festivala. Biće dodeljena i nagrada okruglog stola kritike, kao i nagrada žirija novinara.

Organizatori kažu da je ideja Teatra na raskršću afirmacija sličnosti i razlika kulturnog identiteta država i naroda koji dele isti kulturni prostor, afirmacija Srbije i Niša kao mesta raskršća evropskih i svetskih puteva, jačanje međunarodne kulturne razmene, promocija balkanskog pozorišta, kao i razmena pozorišnih praksi.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U prodaji ulaznice za Filmske susrete u Nišu, cena kompleta 2.500 dinara

Izvor: JužneVesti.com, 17.Avg.2023

Ulaznice za 58. Filmske susrete u Nišu od danas su u prodaji i mogu se kupiti u knjižari Niškog kulturnog centra “Branko Miljković”. Cena kompleta je 2.500 dinara, dok će pojedinačne karte, ako ih bude bilo, koštati po 500 dinara i moći da se kupe na dan projekcije...Zvanični program ovogodišnjeg...

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.