Septembarski upisni rok na niškim fakultetima: slobodna mesta

Izvor: NisCafe.com, 13.Avg.2020, 13:38

Septembarski upisni rok na niškim fakultetima: slobodna mesta

Početak nove školske godine se bliži, a sa jednakom neizvesnošću zbog pandemije o nastavi brinu kako učenici osnovnih i srednjih škola, tako i studenti. Nakon što su uz mere opreza održani prijemni ispiti i prvi upisni rok u junu, za sve one koji nisu upisali fakultet tu je septembar i drugi upisni rok.
Veliko interesovanje za Univerzitet u Nišu pokazalo je još jednom kvalitet ove visokoškolske ustanove. Na mnogim fakultetima popunjena su skoro sva budžetska mesta, ali budući >> Pročitaj celu vest na sajtu NisCafe.com << brucoši imaju šansu za ipis, pod uslovom da školovanje finansiraju sami.
Septembar je značajan mesec za sve studente, jer se tada osim prijemnih ispita i upisa, raspisuje i konkurs za smeštaj u studentskim domovima. Niški studenti rado biraju život u fino opremljenim paviljonima, pre svega zbog odličnih uslova, druženja i povoljne cene stanovanja. Međutim, kako se ove godine drugi upisni rok na većini fakulteta završava 16. septembra, a konkurs za prijem u studentske domove za studente prve godine zatvara dan ranije, 15. septembra, mnogi brucoši će morati da potraže privatan stan.
Najveća “gužva” na tržištu nekretnina, ali i najveća verovatnoća da se pronađe stan za iznajmljivanje je upravo u septembru. Iako je ovo skuplja varijanta od studentskog doma, mnogi studenti se odlučuju da ipak iznajme stan, a kako bi smanjili troškove često  biraju stan sa cimerima u Nišu.
Istraživali smo na kojim fakultetima još ima slobodnih mesta za upis, koliko iznose školarine za samofinansirajuće studente, ko može da konkuriše za smeštaj u domu, ali i koliko u proseku košta život u iznajmljenom stanu. Pročitajte kada se održavaju prijemni ispiti i prijavite se na vreme.
Na kojim fakultetima ima slobodnih mesta u drugom upisnom roku? Kao i prethodnih godina i ove godine je najveće interesovanje maturanata bilo za upis na Filozofski i Medicinski fakultet, kao i Fakultet umetnosti. Nakon prvog upisnog roka na Univerzitetu u Nišu ostalo je 620 budžetskih mesta i oko 1.200 mesta za samofinansirajuće studente. Prijemni ispiti u septembarskom upisnom roku održaće se 8, 9. i 10., a kandidati se prijavljuju nedelju dana ranije – 2, 3. i 4. septembra.
Nakon održavanja prijemnih ispita i rangiranja sledi upis, koji se na svim niškim fakultetima završava 16. septembra. Pripremili smo pregled slobodnih mesta na svim fakultetima kao i visinu školarina za one studente koji će sami finansirati svoje studiranje.
Bez slobodnih mesta na medicini U Nišu studenti na Medicinskom fakultetu  biraju jedan od tri modula osnovnih akademskih studija – medicina, farmacija i stomatologija. Takođe, postoji mogućnost pohađanja strukovnih studija u trajanju od tri godine. U prvom upisnom roku, u junu 2020. godine popunjena su skoro sva budžetska mesta na svim smerovima. Tako su odsek za medicinu upisala 183 studenta, a u drugom upisnom roku ostalo je jedno slobodno mesto, i to za kandidata koji je srednju školu završio u inostranstvu a ima srpsko državljanstvo.
Stomatologiju su upisala 54 kandidata, a ostalo je 8 budžetskih mesta i 10 mesta za samofinansirajuće studente. Školarina za državljane Srbije iznosi 120.000 dinara, a za strane državljane 2.500 evra u dinarskoj protivvrednosti.
Veliko interesovanje za studiranje farmacije aktuelno je cele protekle decenije, a ono nije izostalo ni ove godine. Tako je u prvom upisnom roku upisano 57 budućih farmaceuta, a ostalo 4 budžetskih i 11 samofinansirajućih mesta. Školarina je ista kao i za studente stomatologije.
Što se osnovnih strukovnih studija tiče, na Medicinskom fakultetu nisu predviđena mesta za školovanje o trošku države. Ipak, u prvom upisnom roku popunjena su sva mesta na studijskim programima Strukovna medicinska sestra (120 studenata), kao i Strukovni zubni protetičar (24 studenta). Od 24 mesta na smeru Strukovni sanitarno-ekološki inženjer ostalo je 16 slobodnih mesta. Školarina za ove trogodišnje studije iznosi 60.000 dinara.

Pet slobodnih mesta za studente muzike i jezika Ogromno interesovanje za društvene nauke, jezik i književnost rezultiralo je time da su nakon junskog upisnog roka ostala samo dva slobodna mesta na Filozofskom fakultetu u Nišu, i to za kandidate koji žele da upišu francuski jezik i književnost. U junu je sa uspehom prijemni ispit položilo i upisalo fakultet čak 638 svršenih maturanata. Od toga njih 340 školovaće se o trošku države, a ostali plaćaju školarinu u visini od 78.000 dinara.
Od svih fakulteta u okviru Univerziteta u Nišu najmanje mesta za upis bilo je na Fakultetu umetnosti – 66. Zbog toga nije bilo teško pretpostaviti da će nakon prvog upisnog roka ostati mali broj mesta. Od svih smerova, u drugom upisnom roku kandidati mogu da konkurišu samo na odseku za Muzičku teoriju i pedagogiju, i to za 3 samofinansirajuća mesta. Školarina je jedna od najviših u Nišu i iznosi, kao i na Medicinskom fakultetu 120.000 dinara.
Najviše budžetskih mesta na Fakultetu zaštite na radu U drugom upisnom roku na Fakultetu zaštite na radu priliku da studira na budžetu dobiće 113 studenata. To je najveći broj slobodnih budžetskih mesta na Univerzitetu u Nišu koja su ostala nepopunjena nakon junskog upisa, kada je nešto više od 80 kandidata upisalo ovaj fakultet.
Prilika za studiranje na PMF-u, Elektronskom i Mašinskom fakultetu Osnovne akademske studije na Elektronskom fakultetu organizuju se u šest modula, a od 480 budžetskih i 60 samofinansirajućih mesta, nakon prvog upisnog roka pored samofinansirajućih ostalo je čak 75 slobodnih mesta za finansiranje na bužetu. Svi kandidati polažu prijemni ispit iz matematike.
Prirodno-matematički fakultet ove godine je raspisao konkurs za upis 330 studenata koji će se školovati o trošku države. Nakon junskog upisnog roka ostalo su ukupno 154 slobodna mesta, i to na svim smerovima osim na departmanu za računarske nauke.
Što se Mašinskog fakulteta tiče, na smeru Mašinsko inženjerstvo ostala su 63 slobodna budžetsa mesta i 39 mesta za samofinansirajuće studente. Na modulu za Inženjerski menadžment ima još 18 mesta za studente koji će se školovati o svom trošku. Visina školarine je 45.000 dinara.
Veliko interesovanje za arhitekturu i građevinu Konkurs za upis na osnovne studije na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu raspisan je za 210 studenata koji će se finansirati iz budžeta i 120 samofinansirajućih za oba smera. Sva budžetska mesta na arhitekturi su popunjena u junu, ali ima još 8 mesta za samofinansirajuće studente.
Nakon prijemnog ispita u junu, još 20 studenata imaće priliku da studira građevinu o trošku države, a pored toga ima još 60 mesta za one koji sami plaćaju školarinu. Studenti arhitekture moraće da izdvoje 90.000 dinara za jednu školsku godinu, dok školarina na studijama građevine iznosi 70.000 dinara.
Pravo, ekonomija i sport – samo za samofinansirajuće studente Nakon prvog upisnog roka na Pravnom fakultetu u Nišu, od 400 mesta (280 budžetskih i 120 samofinansirajućih) ostalo je 95 slobodnih mesta – za kandidate koji će se finansirati o svom trošku. Školarina na ovom fakultetu za školsku 2020/2021. godinu iznosi 83.000 dinara.
Na Ekonomskom fakultetu takođe nema slobodnih mesta na budžetu u drugom upisnom roku. Priliku da studira uz naknadu školarine ipak će dobiti 275 studenata koji u septembru polože prijemni ispit. Inače, u prvom upisnom krugu ekonomiju je na budžetu upisalo 330 studenata i skoro 100 samofinansirajućih.
U prvom upisnom roku na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja bilo je ponuđeno 200 mesta za studente koji će biti na budžetu i 160 na samofinansiranju. Da postoji veliko interesovanje za ovo zvanje pokazuje podatak da u septembru ove studije mogu upisati još 44 studenta i to o svom trošku.
Slobodnih mesta ima i na strukovnim studijama za zvanje strukovni trener u sportu, i to za 29 studenata koji klasično studiraju i 21 studenta na daljinu.

Živeti u studentskom domu ili iznajmiti stan? Drugo važno pitanje za sve buduće brucoše jeste i ono o mestu stanovanja za vreme studija. Da li treba odabrati život u studentskom domu ili pak iznajmiti stan?
Povoljan i solidan smeštaj u studentskim paviljonima Pravo na smeštaj i ishranu u studentskim domovima i restoranima imaju svi studenti na budžetu. U Studenskom centru u Nišu na raspolaganju je 958 mesta u četiri paviljona. Reč je studentskim domovima koje se nalaze u blizini fakulteta i biblioteka, pa su tako Paviljoni I i II u Topličinoj ulici, pored Pravnog i Ekonomskog fakulteta, Paviljon III se nalazi u Velikotrnovskoj ulici kod Medicinskog fakulteta, a Paviljon IV na Gradskom polju kod tehničkih fakulteta. U svim paviljonima su uglavnom dvokrevetne sobe koje imaju svoje kupatilo, telefon i besplatan internet. Ovo je izuzetno povoljna opcija za stanovanje za vreme studija, jer je cena smeštaja manja od 2.000 dinara mesečno.
Rok za prijavu na konkurs za sve studente prve godine je od 1. do 15. septembra 2020. godine, dok je za sve starije studente u drugoj polovini meseca.
Komforniji život u iznajmljenom stanu Za studente koji sami finansiraju svoje školovanje ne postoji mogućnost stanovanja u studentskom domu, pa moraju razmišljati o tome da iznajme stan, sami ili sa cimerom. Kao univerzitetski grad velikih mogućnosti ,Niš je poznat i po širokoj ponudi stanova za izdavanje. Među njima je najveći broj onih koji su prilagođeni upravo studentima. Uglavnom je reč o garsonjerama i jednosobnim, kao i jednoiposobnim stanovima koji se nalaze u blizini fakulteta ili pak u centru grada odakle je odlična saobraćajna povezanost sa svim visokoškolskim ustanovama. Zahvaljujući Internetu, potraga za stanom je danas mnogo olakšana.
Budući akademci mogu iznajmiti odličan stan, i to po ceni od 100 do 200 evra čak i u pešačkoj zoni. Nešto skuplji će biti bolje opremljeni i veći stanovi, ali mladi ljudi uvek imaju tu mogućnost da kiriju i ostale troškove stanovanja podele sa cimerom ili cimerima. Što se tiče računa za struju, komunalije, televiziju i internet, oni na mesečnom nivou uglavnom ne prelaze 7.000 do 8.000 dinara. Naravno, visina ovih troškova zavisi od načina grejanja, kvadrature stana i potrošnje električne energije.
U svakom slučaju, iako predstavlja mnogo veći izdatak za roditelje studenata, život u iznajmljenom stanu ima i svojih značajnih prednosti u odnosu na stanovanje u studentskom domu. Mnogi studenti lakše postižu uspeh kada imaju više privatnosti i mira za učenje i spremanje ispita od onog u čitaonicama.
Na kraju, ono što se najviše računa su odlične ocene u indeksu.
 

Nastavak na NisCafe.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NisCafe.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NisCafe.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.