Šef odseka za energetiku postaje gradski energetski menadžer

Izvor: JužneVesti.com, 25.Maj.2017, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef odseka za energetiku postaje gradski energetski menadžer

Inženjer elektronike i aktuelni šef odseka za energetiku Branko Andrejević, ubuduće će, ukoliko predlog bude usvojen u Skupštini grada, biti energetski menadžer. To je funkcija koja se prvi put uvodi u Nišu, a obavezna je za gradove koji imaju više od 20.000 stanovnika. Njegov zadatak će, između ostalog biti da predlaže kako da se energija efikasnije koristi.

Zakon o efikasnom korišćenju energije, pojašnjava sekretar gradskog Sekretarijata za komunalne delatnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << energetiku i saobraćaj Vladislava Ivković, propisuje da su obveznici sistema energetskog menandžmenta, one lokalne samouprave koje imaju više od 20.000 stanovnika.

Zato je Grad Niš bio u obavezi da imenuje bar jednog energetskog menadžera.

Zadatak će mu biti da prikuplja i analizira podatke o načinu korišćenja energije, priprema planove i programe energetske efikasnosti, predlaže mere koje doprinose efikasnijem korišćenju energije, priprema godišnje izveštaje o ostvarivanju ciljeva i izveštaje podnosi jednom godišnje Skupštini grada - pojašnjava Ivkovićeva.

Da bi se neko bavio ovim poslom, dodaje Ivkovićeva, neophodno je da ima položen ispit za energetskog menadžera za oblast opštinske energetike i mora da ima licencu za to.

Zbog toga je na Gradskom veću aktuelni šef odseka za energetiku, inače diplomirani inženjer eletronike Branko Andrejević, predložen da ubuduće obavlja ovu funkciju.

Branko Andrejević je neko ko ispunajva uslove propisane Zakonom i Pravilnikom o uslovima za imenovanje energetskog menadžera, jer je prošao obuku, položio ispite i poseduje licencu za tu vrstu posla, odnosno za to radno mesto - dodaje Ivkovićeva.

Konačnu odluku, na predlog Gradskog veća, doneće Skupština grada.

Inače, energetski menadžer se imenuje na 2 godine, a novac za finansiranje njegovog rada se obezbeđuje iz budžeta Grada. Stručne i administrativno-tehničke poslove za energetskog menadžera obavlja sekretarijat Gradske uprave zadužen za energetiku.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.