Izvor: NTV.rs, 15.Sep.2015, 14:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sedam godina postojanja Legata Branke Đorđević

U četvrtak u 19 sati biće obeleženo sedam godina postojanja Legata Branke Đorđević u Nišu, a okupljeni će moći da slušaju o ovoj niškoj slikarki i Legatu i da uživaju u nastupu mladog niškog violiniste Dimitrija Mandića.
Galerijski prostor u kome je Legat ove čuvene niške slikarke nalazi u Ulici Nade Tomić prekoputa Policijske uprave, povodom sedam godina postojanja publici će se obratiti urednica tribinsko-dokumentarnog programa Studentskog kulturnog centra Gordana >> Pročitaj celu vest na sajtu NTV.rs << Mitić Živković i urednik Narodnih novina, satiričar i publicista Timošenko Milosavljević.
U muzičkom delu, kako je najavljeno, učestvovaće mladi violinista Dimitrije Mandić.
Branka Đorđević, „Ulaz u nepoznato“, ulje na platnu; foto: Lj. J.
Slikarka Branka Đorđević je rođena u Nišu 1933. godine. Završila je beogradsku Akademiju primenjenih umetnosti, a prvu samostalnu izložbu organizovala je u Kulturnom centru u Nišu 1975. godine, nakon čega su usledile brojne izložbe po Srbiji. U svojoj bogatoj karijeri je, kažu iz Legata, imala više od 40 samostalnih izložbi kod nas i u Evropi, kao i preko 100 grupnih.
Među najznačajnijim samostalnim izložbama u inostranstvu su one u pariskom Nacionalnom muzeju ”Duhamel”, Galeriji umetničkih antikviteta u Francuskoj, u galeriji “Šipka 6” u Sofiji, u Jugoslovenskim kulturnim centrima u Parizu i Pragu i druge – kažu u Legatu.
Dobila je više nagrada za svoj rad a Međunarodna akademija savremene umetnosti u Belgiji dodelila joj je 1995. godine zvanje Počasnog doktora umetnosti za životno delo. Ova Akademija je ovoj niškoj umetnici 2004. godine dodelila i titulu ambasadora umetnosti.
Legat Branke Đorđević nalazi se u Ulici Nade Tomić br. 13.

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.