Savet za kulturno stvaralaštvo ponovo može da predlaže murale u Nišu

Izvor: JužneVesti.com, 06.Mar.2024, 15:24

Savet za kulturno stvaralaštvo ponovo može da predlaže murale u Nišu

Mesec dana nakon što je objavljeno rešenje gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski da Savet za kulturno stvaralaštvo više neće davati mišljenje na zahteve za oslikavanje murala na zgradama i javnim objektima u gradu, novim rešenjem ponovo će moći da predlaže murale.

Prvobitna inicijativa Saveta za kulturno stvaralaštvo Niša, kojim predsedava dirigentkinja Crkveno-pevačke družine “Branko” Sara Cincarević, bila je da se popišu svi prazni zidovi na kojima bi mogli >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << da budu oslikani murali, kako bi sve bilo spremno za oslikavanje kada se pojavi inicijativa koja je Savetu prihvatljiva.

Poslednjim rešenjem o zadacima Saveta, oslikavanje murala nije bilo spomenuto, međutim, mesec dana otkako je to odlučeno, murali su ponovo njihova obaveza.

Osim ponovnog predlaganja novih murala, ostali zadaci, kako piše u Službenom listu, ostaće nepromenjeni.

Tako da će i dalje učestvovati u izradi predloga plana razvoja kulture u gradu, sagledavanje potreba u toj oblasti, predlaganje projekata koje će Grad finansirati mimo konkursa, razmatranje inicijativa za podizanje spomenika, donošenje poslovnika o radu i obavljanje drugih poslova u skladu sa Odlukom o manifestacijama i programima od značaja za grad.

Osim Sare Cincarević, članovi će i dalje biti urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra Dejan Dabić, profesor Filozofskog fakulteta u penziji Zoran Aracki, dekanica Fakulteta umetnosti Milena Injac, direktorka produkcije Narodnog pozorišta Miljana Nenadov, arheolog i istoričar Miša Rakocija, Igor Rakić iz Istorijskog arhiva, glumac Stefan Mladenović, kao i Lidija Stefanović Nikolić, glavna gradska urbanistkinja. Rad članova je volonterski.

Podsetimo, popisivanje praznih zidova koji bi mogli da dobiju murale bio je jedan od predloga koji je Sara Cincarević navela u emisiji "15 minuta" Južnih vesti.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.