Izvor: Medijski istraživački centar, 16.Jan.2012, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja sa Infobiroom nije stranačka

Gradonačelnik Niša Miloš Simonović negirao je najnovije ocene Državne revizorske institucije (DRI) da je grad prilikom poslovno- finansijske saradnje sa medijima više puta prekršio Zakon o javnim nabavkama i Zakon o budžetskom sistemu.
DRI je nedavno objavila izveštaj o trošenju budžeta grada Niša za 2010. godinu u kojem, pored ostalog, navodi da je grad prekršio ta dva zakona jer nije sproveo postupak javne nabavke pri sklapanju ugovora sa beogradskim Infobiroom, vredan 2.000 >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << evra mesečno. Na osnovu ugovora Infobiro “snima dogadjaje i aktivnosti od značaja za grad i montirani materijal postavlja na svoj server sa kojeg ga lako mogu preuzeti drugi mediji”.
DRI je ocenila da su obavezni postupci javnih nabavki izostali i prilikom zaključivanja ugovora sa niškom Agencijom za TV produkciju Synopsis, vrednog  2.630 evra mesečno, za produkciju televizijskog magazina koji se emituje na televiziji B92 Info, kao i pri sklapanju ugovora sa niškim dnevnikom Narodne novine,  koji obavezuje list da dnevno informiše o radu gradskih organa i službi.
-Prema članu 7 Zakona o javnim nabavkama, on se „ne primenjuje na nabavke  koje se odnose na kupovinu, razvoj, produkciju i koprodukciju radio i televizijskog programa ili vremena za emitovanje programa“. Smatramo da saradnja sa Infobiroom i Synopsisom (B92 Info) spada upravo pod ovaj član zakona- rekao je Simonović za Danas.
On je dodao da je ugovor sa Narodnim novinama zaključen na osnovu odluke Skupštine grada Niša iz 2008. godine, koju je grad samo realizovao, na šta je bio obavezan.
Gradonačelnik je demantovao povremene javne ocene da je Infobiro, koji se godinama dovodi u vezu sa Demokratskom strankom, privilegovan medij u Nišu. 
- Ne  postoji ni jedna informacija od vitalnog značaja za funkcionisanje grada koju je objavio samo ovaj servis, a da nije bila dostupna ostalim medijima. To bi bilo nedopustivo- kazao je.
Prema njegovim rečima, nije bilo ni  zvaničnog ni nezvaničnog 'uputstva' iz DS o obaveznoj saradnji sa Infobiroom.
- Grad je sklopio ugovor sa Infobiroom u želji da događaji u Nišu budu dostupni svim građanima Srbije putem elektronskih medija. S obzirom na to da predstavnici nacionalnih medija u Nišu, odnosno dopisništava, i sami kažu da teško uspevaju da isprate sve događaje, namera je bila da na ovaj, jednostavan način, dešavanja u Nišu budu dostupna svima- rekao je Simonović.
On je dodao da je osim saradnje sa Narodnim novinama i RTV Zona, koje se pominju u izveštaju DRI, grad Niš u 2010. godini finansijski učestvovao i u projektima Televizije Pet, Televizije Kopernikus i  produkcije emisije “Moje dete”.
- O tim projektima u kojima je finansijski učestvovao i grad, odlučivalo je Gradsko veće. Te odluke nalaze se na sajtu grada Niša, u aktima Gradskog veća i dostupne su najširoj javnosti- kazao je.
Prema njegovim rečima, odluke o saradnji sa medijima ne donosi samo on, već o tome odlučuju i Gradsko veće, Uprava za finansije i pravobranilaštvo.
 
 

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.