Šabanu i bulevar i spomenik

Izvor: Politika, Tanjug, 03.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabanu i bulevar i spomenik

To je naša ljudska obaveza, ali i obaveza grada prema velikom umetniku, kaže gradonačelnik Niša Miloš Simonović

Niš – U rukovodstvu grada Niša ne postoji dilema oko realizovanja ideje i inicijative da jedna od niških ulica ponese ime proslavljenog estradnog umetnika i „kralja” romske muzike Šabana Bajramovića. Ovo je juče za „Politiku” izjavio gradonačelnik Niša Miloš Simonović i posebno istakao:

– Bilo bi zaista >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << neozbiljno da posle svega što je do sada preduzeto i učinjeno razmišljamo o nečem drugom. Mi smo i veliki grad i ozbiljni ljudi, a pokrenuta inicijativa, koja, posebno naglašavam, nije od juče, biće sigurno realizovana. Ono što je trebalo da učine gradski organi već je okončano: na preporuku predsednika gradske skupštine Mileta Ilića Komisija za nazive ulica i trgova u Nišu donela je odluku da Južni bulevar bude preimenovan u ulicu Šabana Bajramovića. Po zakonskoj proceduri, ta odluka prosleđena je Ministarstvu za lokalnu upravu i samoupravu i onog časa kada odgovor stigne iz Beograda naša će odluka biti realizovana. Ne znam šta to može da spreči realizaciju.

Pominjemo peticiju i protest stanovnika Južnog bulevara, reagovanja koja idu dotle da se taj protest karakteriše kao „rasistički”, na šta niški gradonačelnik kaže:

– U Nišu odavno živimo sa Romima i pripadnicima drugih etničkih zajednica i nikada do sada nije bilo ni rasističkih, ni verskih sukoba i zato smatram da su neke ocene protesta koje idu u tom pravcu paušalne. Isto tako, mislim da nema mesta strahovanjima žitelja Južnog bulevara od nekih nameta i troškova oko zamene dokumentacije i promene adresa.

Simonović još dodaje:

– Još prošle godine pokrenuta je inicijativa da Šaban dobije i ulicu i spomen-obeležje u Nišu. I jedno i drugo će biti brzo realizovano jer je to i naša ljudska obaveza, kao i obaveza grada prema sugrađaninu i velikom umetniku.

Na sve ovo nadovezala se jučerašnja izjava „Politici” Igora Novakovića, predsednika niške gradske opštine Palilula, na čijoj teritoriji je Šaban Bajramović živeo i na kojoj je i Južni bulevar:

– Predložio sam da naša opština Palilula plati polovinu svih eventualnih troškova koje će stanovnici Južnog bulevara imati oko promena adresa u ličnim dokumentima u kojim će im umesto bulevara biti upisana Ulica Šabana Bajramovića, a da drugi deo padne na teret grada. Verujem da će to biti prihvaćeno, jer Šaban je bio prijatelj svih nas, umetnik koji je ostavio duboki trag u kulturi Niša i Srbije, čovek koji je 50 godina predstavljao Niš na najbolji mogući način i koji se uvek, i pored mnogobrojnih ponuda koje je imao da živi i stvara u većim gradovima, čak i inostranstvu, vraćao u Niš. Iako je dostigao svetsku slavu, Šaban je ostao Nišlija.

U naše dopisništvo juče je došao i naš čitalac dr Velibor Knežević koji je sa sobom doneo izdanje „Politike” iz leta 2007. godine. Pokazao nam je intervju koji smo objavili sa Šabanom Bajramovićem i posebno deo izjave umetnika: „Ja sam Srbin, ciganskog porekla, pravoslavac. Moja porodica i ja slavimo krsnu slavu Svetog Tomu i, naravno, veliki pravoslavni praznik Đurđevdan”. Dr Knežević nije hteo ništa da komentariše.

Toma Todorović

------------------------------------------------

Ministarstvo saglasno sa promenom naziva ulice

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu dalo je juče saglasnost Skupštini grada Niša na predlog odluke o promeni naziva ulice Južni bulevar u Bulevar Šabana Bajramovića, saopšteno je iz tog ministarstva.Ministar Milan Marković, kako je navedeno, očekuje da će tako biti prekinuta neprimerena polemika koja se ovih dana vodi oko toga, „jer je Šaban Bajramović svetski priznat umetnik koji je širom sveta na najbolji i najlepši način glasom i pesmom predstavljao svoj grad Niš i Srbiju”.

Tanjug

[objavljeno: 04/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.