SSP: Hitno preispitati rad Direkcije za javni prevoz, Nišlije prevoze nebezbedni autobusi

Izvor: JužneVesti.com, 23.Mar.2023, 21:38

SSP: Hitno preispitati rad Direkcije za javni prevoz, Nišlije prevoze nebezbedni autobusi

Ugovor o javno-privatnom partnerstvu koji je niška Direkcija za javni prevoz sklopila sa Niš ekspresom, Lastom i Strelom zahteva hitnu reviziju, kažu iz Stranke slobode i pravde i upozoravaju da rad Direkcije i njenog rukovodstva treba preispitati. Smatraju da je ugrožena bezbednost putnika jer ih prevoze autobusi stari i po 20 godina, kao i da oni povećavaju zagađenje.

Biljana Stanković iz niškog ogranka SSP-a ugovor vredan 88,7 miliona evra smatra >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << štetnim i poručuje da treba da odgovaraju svi koji su učestvovali u njegovoj realizaciji.

Ugovor je ostao upamćen kao najveća javna nabavka u Srbiji 2020. Sklopljen je na period od sedam godina i predviđa garantovanu zaradu izabranim prevoznicima bez obzira na broj prodatih karata, što znači da su prevoznici uvek u dobitku, dok Grad i građani trpe gubitak - pojašnjava Stanković.

Iz SSP-a tvrde da je samo u prvom kvartalu prošle godine iz gradskog budžeta prevoznicima uplaćeno 310.964.311 dinara na ime zagarantovane zarade, a da se gubitak koji ugovor proizvodi stalno povećava padom prodaje mesečnih karata jer firme sve više organizuju sopstveni prevoz.

Dodaju da su cene javnog prevoza u Nišu nerealne, jer mesečna karta za đake srednjih škola za prvu zonu košta 1.850 dinara, dok u Beogradu srednjoškolci za to plaćaju 1.090 dinara mesečno.

Cena za prvu i drugu zonu u Nišu je 2.460, a u Beogradu 1.120, dok je za sve tri zone u Nišu cena 3.085, a u Beogradu 1.410 dinara, kažu iz SSP-a.

Pored svih gubitaka, Direkcija za javni prevoz Grada Niša i dalje isplaćuje visoke plate i posebne stimulanse u vidu dobrovoljnog penzijskog osiguranja koje sprovodi kroz javnu nabavku - ističu iz Stranke slobode i pravde.

Napominju da je i bezbednost putnika problematična, ali i povećanje zagađenja vazduha.

Za autobuse je predviđen nizak EURO standard, tako da građane Niša mogu da prevoze i autobusi stari 20 i više godina. O bezbednosti tih autobusa upozoravali smo u više navrata nakon što je došlo do nekoliko samozapaljenja autobusa tokom vožnje - zaključuju iz SSP-a.

Traže hitnu reviziju ugovora i poručuju da su građani oštećeni i uskraćeno za druge značajne investicije koje bi uticale pozitivno na kvalitet života u Nišu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.