SPC opet negira smenu niškog vladike Jovana

Izvor: JužneVesti.com, 03.Sep.2015, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC opet negira smenu niškog vladike Jovana

Iako se već nekoliko meseci u javnosti spekuliše da vladika Jovan napušta Eparhiju nišku, iz Srpske pravoslavne crkve su po drugi put negirali da je on suspendovan i naveli da je privremeno odsutan iz zdravstvenih razloga.

U današnjem saopštenju SPC-a, koje potpisuje episkop bački Irinej, odbacuju se navodi da je juče na sednici Svetog arhijerejskog sinoda episkop Jovan smenjen i da je za administratora eparhije postavljen vladika Teodosije.

Iako su “Večernje >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << novosti” objavile da je Sinod odlučio da suspenduje Vladiku i da će to biti konačno potvrđeno za 6 meseci, Srpska pravoslavna crkva to demantuje.

Tačno je, naprotiv, da je Sinod privremeno oslobodio vladiku Jovana obaveza eparhijskog arhijereja, na njegovu molbu, a iz zdravstvenih razloga, i odobrio mu boravak u manastiru Ostrogu do sledećeg zasedanja Sabora, s tim da ga episkop raško-prizrenski Teodosije dotad zamenjuje u vršenju dužnosti eparhijskog arhijereja - kažu u SPC.

Napominju da nema bune sveštenika protiv vladike, kao i da odlazak episkopa Jovana u Eparhiju šabačku nije bio u opticaju na sednici, a mitropolit Amfilohije, kako tvrdi Irinej, nikada nije izjavio da Jovana vidi kao budućeg episkopa u Buenos Ajresu.

Prvi put se informacije o smeni niškog vladike pojavila početkom jula, što su iz SPC-a odmah demantovali. Nedavno se opet u javnosti spekulisalo da će on biti suspendovan na sednici Sinoda koja je održana juče, kao i da je sam episkop Jovan tražio da ga oslobode dužnosti.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.