SPC još bez odluke o pozivu papi

Izvor: B92, 17.Apr.2010, 01:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SPC još bez odluke o pozivu papi"

Beograd -- Patrijarh srpski Irinej kaže da SPC još nije odlučila da li će papu Benedikta XVI pozvati da dođe u Srbiju 2013, na proslavu 1700. godišnjice Milanskog edikta.

Patrijarh Irinej je rekao da se, povodom proslave Milanskog edikta, koja će biti u Nišu, očekuje da stignu poglavari svih hrišćanskih crkava, s obzirom na to što je reč o najznačajnijem datumu "naše religije".

"Logično je očekivati i rimskog papu, ali u ovom trenutku niko ne može sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sigurnošću potvrditi njegov dolazak u Srbiju", kazao je patrijarh Irinej u intervjuu sutrašnjem "Presu".

On je kazao da se u SPC trenutno o tome ne razgovara.

"To je pitanje skinuto sa dnevnog reda dok ne dođe vreme za donošenje odluka o tome ko će biti pozvan. O tome se sada ne razmišlja i ne razgovara", rekao je patrijarh srpski.

Patrijarh Irinej je kazao da veruje da Niš može da organizuje jednu ovakvu proslavu i da na dostojanstven način dočeka sve visoke zvanice koje tada dođu.

"A ko će zaista doći, te da li će među gostima biti i papa, to se u ovom trenutku ne može znati. Zasad nikakav poziv nikome od zvanica nije upućen", rekao je patrijarh Irinej.

Na pitanje da li bi proslava u Nišu mogla da bude početak kraja svih podela u hrišćanskoj crkvi, patrijarh srpski je kazao da će to biti "svakako prilika za nas pravoslavne i nama najbliže verske zajednice da se po prvi put neke crkve i zajednice sastanu, da se upoznaju, da se vrate tom vremenu, velikom početku hrišćanske misli".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Logično je da papa poseti Srbiju

Izvor: Vesti-online.com, 17.Apr.2010

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da Srpska pravoslavna crkva još nije odlučila da li će papu Benedikta XVI pozvati da dođe u Srbiju 2013. godine, na proslavu 1.700. godišnjice Milanskog edikta, istakavši da će se o tome odlučivati kad dođe vreme...Patrijarh Irinej je rekao da se, povodom proslave...

Nastavak na Vesti-online.com...

Patrijarh: Papa još nije na dnevnom redu

Izvor: Mondo, 17.Apr.2010

Patrijarh srpski Irinej izjavio je da Srpska pravoslavna crkva još nije odlučila da li će papu Benedikta XVI pozvati da dođe u Srbiju 2013. godine, na proslavu 1.700. godišnjice Milanskog edikta.

Nastavak na Mondo...

Bez odluke o pozivu papi

Izvor: S media, 17.Apr.2010

Patrijarh srpski Irinej kaže da Srpska pravoslavna crkva (SPC) još nije odlučila da li će papu Benedikta XVI pozvati da dođe u Srbiju 2013, na proslavu 1.700. godišnjice Milanskog edikta. ..Patrijarh je u intervjuu Presu rekao da se, povodom proslave Milanskog edikta, koja će biti u Nišu, očekuje...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.