Izvor: Politika, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski stručnjaci uče od niških hirurga

Niš – U Centru za minimalnu invazivnu hirurgiju Hirurške klinike niškog Kliničkog centra od juče borave trojica stručnjaka iz Belgorodske oblasti u Rusiji, čime je konkretizovana saradnja Niša i Belgoroda u oblasti medicine. Prof. dr Igor Parfemov Pavlovič, dr Anatolij Efremov Borisovič i dr Aleksandar Mihailovič Mišutin prisustvovali su operacijama preponske kile otvorenom bezintenzivnom tehnikom "trabuko" i laparoskopskim zahvatima na saniranju pupčane kile uz ugradnju mrežice. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Generalni direktor Kliničkog centra Niš prof. dr Srbobran Trenkić o saradnji sa stručnjacima iz Belgorodske oblasti za "Politiku" kaže:

– Dolazak ruskih kolega je nastavak praktične saradnje naših medicinskih ustanova, koja je započeta prošlog proleća boravkom hirurga iz Niša u Belgorodu. Stručnjaci iz Oblasne belgorodske bolnice su izrazili želju da dođu u naš centar i upoznaju se sa hirurškom tehnikom koju godinama sa uspehom primenjuju naši hirurzi. Njihova namera je da i u svojoj ustanovi uskoro usvoje i primene nove, najsavremenije metode operativnih zahvata.

Prof. dr Igor Parfemov Pavlovič za naš list kaže da u Rusiji, u kojoj je medicinska nauka jedna od najrazvijenijih u svetu, do sada nisu primenjivane metode koje praktikuju hirurzi u Nišu:

– Zadivljen sam načinom organizovanja operativnih zahvata i metodama koje primenjuju hirurzi u Nišu sa dr Veroljubom Pejčićem na čelu. Naša je namera da napravimo poređenja sa metodama koje mi primenjujemo u hirurgiji i da odaberemo najefikasnije i najbolje koje bismo u praksi realizovali u našoj bolnici – ističe dr Igor Parfemov Pavlovič.

Prema dogovoru stručnjaka iz Belgorodske oblasti i rukovodstva niškog Kliničkog centra, saradnja ovih visokostručnih ustanova biće proširena veoma brzo i na planu eksperimentalne hirurgije, kroz razmenu studenata medicine završnih godina studija i u oblasti kardiologije i transplantacije jetre, koje su u Rusiji na vrlo visokom nivou.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.