Rodnom Nišu poklonila 65 svojih slika, a Legat joj u centru grada zapušten

Izvor: JužneVesti.com, 22.Jan.2024, 17:07

Rodnom Nišu poklonila 65 svojih slika, a Legat joj u centru grada zapušten

Plastične čaše, prazna pakovanja od hrane, iskorišćene maramice i mrtve bubašvabe - deo su prizora koji zateknu oni koji ovih dana pođu u Legat Branke Đorđević, niške slikarke koja je svom rodnom gradu poklonila kolekciju od 65 slika. Iz Niškog kulturnog centra kažu da je prostor u fazi primopredaje, pošto je prostor Legata odlukom gradske Skupštine dodeljen Turističkoj organizaciji Niša.

foto: čitalacLegat Branke Đorđević otvoren je pre 16 godina, pošto je >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << slikarka rodnom Nišu poklonila svoja najvrednija dela. Ulaz i sam prostor sada su prilično zapušteni.

Unutra mrtve bubašvabe po podu, ispred vrata smeće. To je najstroži centar grada Niša. Sramota za NKC i sve Nišlije - piše čitalac preko aplikacije “Prijavi problem”.

Na vratima i dalje stoji odluka NKC-a o radnom vremenu, gde piše da Legat radnim danima radi od 10 do 18 sati, sa pauzom od 12:30 do 13 sati.

foto: čitalacLegat je Odlukom o izmenama odluke o poklonu likovnog umetnika Branislave Đorđević Gradu Nišu, koju je 26. decembra prošle godine donela gradska Skupština, dodeljen na korišćenje Turističkoj organizaciji Niša, ali će ostati u istom prostoru.

Tom odlukom, poklon o kome je reč i dalje ostaje izložen u poslovnom prostoru Grada Niša u ulici Nade Tomić br.13, dok će se o smeštaju i izlaganju stalne postavke poklona Branislave Đorđedević starati Turistička organizacija Niš sa sedištem u ulici Nade Tomić br.15 - kažu iz Niškog kulturnog centra.

Od donošenja odluke, prostor je u fazi primopredaje, dodaju dalje, a ona bi trebalo da bude završena do kraja januara.

foto: čitalacBranka Đorđević rođena je u Nišu 1933. godine, završila je beogradsku Akademiju primenjenih umetnosti, a prvu samostalnu izložbu organizovala je u Kulturnom centru u Nišu 1975, nakon čega su usledile brojne izložbe širom zemlje.

U svojoj bogatoj karijeri je imala više od 40 samostalnih izložbi u Srbiji i u Evropi, kao i preko 100 grupnih.

Dobila je više nagrada za svoj rad, a Međunarodna akademija savremene umetnosti u Belgiji dodelila joj je 1995. zvanje Počasnog doktora umetnosti za životno delo. Ta Akademija je niškoj umetnici 2004. godine dodelila i titulu ambasadora umetnosti.

Kako su mediji tada prenosili, u ugovoru o poklonu, koji je slikarka pre 16 godina potpisala sa tadašnjim gradonačelnikom Smiljkom Kostićem, ona je navela zahtev da o poklon postavci brine kvalifikovani istoričar umetnosti, a ne “tamo neki portir”, kao i uslov da se slike ne smeju seliti i izlagati van grada da se ne bi oštetile.

foto: čitalac

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.