Rešenje gradonačelnice Niša: Savet za kulturu više ne daje mišljenja o oslikavanju murala

Izvor: JužneVesti.com, 07.Feb.2024, 11:16

Rešenje gradonačelnice Niša: Savet za kulturu više ne daje mišljenja o oslikavanju murala

Predsednica Saveta za kulturno stvaralaštvo u Nišu i dalje će biti dirigentkinja Crkveno-pevačke družine “Branko” Sara Cincarević, rešenje je gradonačelnice, prema kojem Savet više neće davati mišljenje na zahteve za oslikavanje murala na zgradama i javnim objektima u gradu. Takođe, ovim rešenjem se navodi da je "mandat članova Saveta identičan mandatu Gradonačelnika" što znači da će trajati još nekoliko meseci pošto se ove godine završava mandat gradonačelnice Niša.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />
Osim Sare Cincarević, članovi su urednik filmskog programa Niškog kulturnog centra Dejan Dabić, profesor Filozofskog fakulteta u penziji Zoran Aracki, dekanica Fakulteta umetnosti Milena Injac, direktorka produkcije Narodnog pozorišta Miljana Nenadov, arheolog i istoričar Miša Rakocija, Igor Rakić iz Istorijskog arhiva i glumac Stefan Mladenović. Rad članova je volonterski.

Sara Cincarević i dalje predsednica Saveta; foto: JVNova članica je Lidija Stefanović Nikolić, glavna gradska urbanistkinja, pošto je zamenila Tanju Obradović koja je do nedavno bila na toj funkciji.

Mandat članova Saveta identičan je mandatu Gradonačelnika - piše u rešenju.

To znači da će mandat članova Saveta trajati još nekoliko meseci pošto se ove godine završava i mandat gradonačelnice Niša.

Prema tom rešenju gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, Savet za kulturno stvaralaštvo više neće davati mišljenje na zahteve za oslikavanje murala, koje se sada i ne spominje.

Upravo popisivanje praznih zidova koji bi mogli da dobiju murale bio je jedan od predloga koji je Cincarević navela u emisiji “15 minuta”.

Ostali zadaci ostaju nepromenjeni, a to su učestvovanje u izradi predloga plana razvoja kulture u gradu, sagledavanje potreba u toj oblasti, predlaganje projekata koje će Grad finansirati mimo konkursa, razmatranje inicijativa za podizanje spomenika, donošenje poslovnika o radu i obavljanje drugih poslova u skladu sa Odlukom o manifestacijama i programima od značaja za grad.

Cincarević najpre nije znala za novo rešenje, a kada ga je pogledala navela je da se u njemu ništa nije menjalo, osim toga što je umesto Obradović na spisku članova sada Stefanović Nikolić.

U emisiji Južnih vesti ona je marta prošle godine rekla da je jedna od inicijativa građana podizanje spomenika kralju Milanu i Milunki Savić, da je to predloženo Gradu, kao i da bi spomenik kralju Milanu trebalo da bude postavljen do kraja 2023, što se nije desilo.

Dva meseca ranije, članovi Saveta su zasedali u Gradskoj kući, kada je Cincarević navela da dosta toga u oblasti kulture u gradu treba menjati, ali nije precizirala šta tačno.

Inače, to je treći saziv Saveta za kulturu Niša, čiji članovi rade volonterski. Prvim je predsedavao arhitekta Ivan Redi, a drugim pisac Dejan Stojiljković. Obojica su podnela ostavke.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.