Rehabilitovan Dragiša Cvetković

Izvor: Blic, 26.Sep.2009, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rehabilitovan Dragiša Cvetković

Aplauz i suze radosnice! Ovako je juče u Okružnom sudu u Nišu dočekana odluka o rehabilitaciji Dragiše Cvetkovića (1893-1969), nekadašnjeg predsednika vlade Kraljevine Jugoslavije koga je komunistička vlast proglasila ratnim zločincem i neprijateljem naroda zbog potpisivanja protokola o pristupanja trojnom paktu, 25. marta 1941. godine.

Istorijska nepravda čekala je 64 godine da bude ispravljena. Zahtev za rehabilitaciju podneli su Cvetkovićevi naslednici, a ročištu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su juče, osim brojnih novinarskih ekipa, prisustvovali unuk Mihailo Sretenović, unuka Milica Ranković i praunuka Marija Ivošević. Oni su s oduševljenjem dočekali odluku sudskog veća kojim je predsedavao sudija Novica Stefanović o stavljanju van snage odluke Državne komisije demokratske Federativne Narodne Republike Jugoslavije od 15. septembra 1945. godine.

- Ovo jeste ispravljanje istorijske nepravde. Toliko godina se pričalo da je bio izdajnik, ali je ovim potvrđeno da je sve bilo izmišljotina - kazala je Milica Ranković, koja prilikom izricanja odluke suda nije uspela da zadrži suze. Mihajlo Sretenović kaže da je njegova majka Dragoslava Sretenović, koja je bila Cvetkovićeva najstarija ćerka, preminula nedavno, ne dočekavši odluku o rehabilitaciji oca.

- Dedu smo nekoliko puta posećivali u inostranstvu. Poslednji put sam ga video u Parizu 1968. godine. Nikada nije želeo da govori o prošlosti, niti smo ga mi zapitkivali. Za sebe je uvek govorio da je običan čovek. Da nije bilo Vidosava Petrovića iz Niša koji je napisao knjigu „Dragiša Cvetković - njim samim” i prikupio veliku istorijsku građu, verovatno nikada ne bismo ni podneli ovakav zahtev - kazao je Sretenović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.