Rebalans niškog budžeta: Više za plate u gradskim upravama, manje za besplatnu užinu

Izvor: JužneVesti.com, 15.Jun.2023, 12:05

Rebalans niškog budžeta: Više za plate u gradskim upravama, manje za besplatnu užinu

Povećanje novca za plate zaposlenima u gradskim upravama i za hvatanje pasa i mačaka na ulicama, a manje para za besplatnu užinu, za novčanu pomoć nezaposlenim porodiljama i za udžbenike dece roditelja sa invaliditetom - neke su od stavki rebalansa budžeta Niša. Odluku je juče donelo Gradsko veće, a građani primedbe mogu slati samo do petka u 14 sati.

Nacrt odluke o izmenama u budžetu usvojen na sednici Gradskog veća, gde novinari, što je praksa već mesecima, nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << bili pozvani. Javna rasprava, u sklopu koje građani mogu slati predloge, sugestije i mišljenja o izmenama, traje manje od 48 sati - samo od juče u 17 do sutra u 14 sati.

Više za plate u gradskim upravama; ilustracija; foto: JV / Vanja KeserOno što Nacrt obuhvata jeste povećanje novca za plate i doprinose u nekoliko gradskih uprava, kako je istaknuto, zbog izmenjene organizacione strukture, kao i u Turističkoj organizaciji - “zbog više zaposlenih i većeg obima posla usled većeg broja turista u Nišu”.

Takođe, predlog je da se izdvoji više za javnu higijenu, rad zimske službe, čišćenje bedema Tvrđave, kao i za hvatanje napuštenih pasa i mačaka i deratizaciju.

Rebalansom se povećama i iznos za javni gradski i prigradski prevoz, odnosno za usluge po ugovoru. Nacrt podrazumeva i više novca za održavanje urbanih i dečijih mobilijara, kao i za troškove boravka dece u privatnim vrtićima i za Centar “Mara”.

Ako Nacrt bude usvojen, više će para biti i za festival Evergrin, Niški simfonijski orkestar i Narodno pozorište, odnosno za festival Teatar na raskrušću. Više će biti i za lokalne sportske organizacije, udruženja i saveze.

Uvećanje sredstava na ovoj poziciji je neophodno iz razloga što je jedan broj sportskih organizacija u dosadašnjim takmičenjima ostvario zapažene rezultate i na taj način stekao pravo na dalja učešća na domaćim i međunarodnim takmičenjima, za šta su im potrebna i dodatna sredstva - pojašnjeno je u Nacrtu.

Rebalans obuhvata i povećanje novca za finansijski plan Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, za izgradnju novih spomenika kulture, kao i za rekonstrukciju Omladinskog centra.

Rebalansom je predviđeno manje novca za besplatnu užinu za osnovce, za troškove ishrane u produženom boravku dece, za jednokratnu novčanu pomoć nezaposlenim porodiljama, ali i za finansiranje i dopremanje hrane za stare i iznemogle.

Manje para za besplatnu užinu za đake; ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićIako je tek krajem prošle godine doneta odluka da će deca osoba sa invaliditetom dobijati besplatne udžbenike, o trošku Grada, već je predloženo da se iznos predviđen za to umanji.

Manje novca iz budžeta za Istorijski arhiv, za Narodnu biblioteku “Stevan Sremac”, za Pravobranilaštvo, kao i za kapitalno održavanje vrtića i škola - takođe je predviđeno rebalansom.

Nacrt je u dokumentu na kraju teksta, a oni koji žele da daju sugestije i predloge mogu to učiniti putem mejla [email protected] ili na šalteru Uprave za finansije u Ulici Nikole Pašića.

U Zaključku o sprovođenju javne rasprave navedeno je da će nakon sumiranja prispelih sugestija Uprava sačiniti izveštaj i objaviti ga na sajtu Grada.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.