Razgovor sa piscem Branislavom Jankovićem

Izvor: RadioCity.rs, 25.Sep.2018, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovor sa piscem Branislavom Jankovićem

O tome ko je Branislav Janković ne treba mnogo govoriti. Svojim romanima očarao je mnoge ljubitelje književnosti i nametnuo se kao jedan od vodećih savremenih srpskih pisaca.

Rođen  je 1969. godine u Nišu.
Dugogodišnji novinar, sa 42 godine objavljuje svoj prvi roman. Tada je rekao sebi da je došlo vreme da sve ono što zna i nosi u sebi treba da napiše. Ta odluka bila je ispravna i mnogo toga se u njegom životu promenilo.
„Izašao sam iz medija. Nikada se >> Pročitaj celu vest na sajtu RadioCity.rs << više ne bih vratio u medije. Mada biti novinar u ovoj zemlji je nešto čime se treba ponositi, zato što je biti novinar jako teško. Više od 20 godina sam bio na TV, radiju, novinama i sada sa ovog aspekta razmišljam o tim godinama kao „godinama koje su pojeli skakavci“. To je prošlost, sada gledam kako ću i šta u budućnosti. A šta se promenilo? Dobio sam više vremena, jer novinarstvo oduzima mnogo vremena, posvetio sam se sebi, porodici, posvetio sam se stvarima koje volim. Da li imam više para? Ne, nemam više para. Da li je moj život postao bogatiji? Da, postao je bogatiji, jer sam zahvaljujući književnosti upoznao mnoge ljude. U književnosti si ti „Bog", ti određuješ pravila, stvaraš svetove, ti stvaraš karaktere, junake, ti ih učiš, ubijaš, rađaš. Mnogo više mašte možeš da upotrebiš, svoje ideje da ostvariš. Bavljenje književnošću je lepše", rekao nam je pisac, Branislav Janković prilikom jednog od gostovanja na City radiju.  

A možda sve te prethodne godine, zapravo nisu godine „koje su pojeli skakavci“, možda baš zahvaljujući njima, Branislav Janković piše i objavljuje roman za romanom, možda je sve te priče već tako dugo nosio u sebi, pa su one strpljivo čekale trenutak da se pojave.
Objavio je romane "O vukovima i senkama", "Suze Svetog Nikole", "Vetrovi zla", "Poslednji cirkus na svetu", zbirku priča "Bezimeni".
O razvojnom putu od novinara do pisca, o svojim romanima, o izboru likova u njima, grehovima koje nose kao teret  i opraštanju kao spasenju, govoriće  autor.
Razgovor vodi Dragosava Mladenović, urednik Tribinskog programa NKC-a.

Nastavak na RadioCity.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RadioCity.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RadioCity.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.