Izvor: RTV 5, 01.Jul.2012, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratari u Matejevcu nezadovoljni prinosom i kvalitetom pšenice (video)

Poljoprivrenici iz ovog kraja nisu zadovoljni prinosom i kvalitetom zrna, jer je ove goodine pšenica kasno nikla. A uprkos obilnim kišama u maju, višednevna suša poslednjih nedelja znatno je umanjila prinos.
Požnjeti dva hektara pod žitom, dok sunce prži. Ipak,  Nemanja Rajković iz niškog sela Matejevac ne može da čeka povoljnije vremenske prilike. Velike vrućine požurile su žetvu, ali se ratari žale da su i umanjile kvalitet pšenice. 
Kvalilet pšenice nije baš >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << najbolji. U matejevačkom atru prinos se kreće od 2,5 t na nekim parcelama do 4 tone po hektaru kaže Nemanja Rajković, kombajner iz Matejevca. 
Prinos je nešto slabiji od očekivanog, krivci su skupe agrtotehničke mera i nepogodni vremenski uslovi. 
Pšenica je kasnije nikla krajem februaara i početkom marta, majske kiše su malo popravile situaciju i poboljšale kvalitet zrna ali je ova suša i temperatura iznad 36 stepeni  sagorela klas, kaže Nemanja Rajković iz Matejevca. 

Ratari iz matejevačkog kraja kažu da su retki oni koji će se pohvaliti prinosom žita od 4 tone po hektaru. Žale se I da je proizvodnja svake godine sve manje ispaltiva: u vreme oranja i setve nafta obavezno poskupi, za djubrivo I herbicide je ove godine trebalo izdvojiti više sredstava nego prethodne, pri tom… otkupna cena pšenice gotovo je ista godinama.

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.