Izvor: B92, 22.Feb.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rasistički incident u Nišu

Niš -- U Nišu se tokom vikenda dogodio još jedan rasistički incident, napadnuto je dvoje Roma.

Devetnaestogodišnjeg Roberta Dimića i maloletnu E.C. fizički su napali Nikola Radonjić, Stefan Ver i Marko Vidić iz Niša. Robet Dimić kaže da se u subotu uveče našao s devojkom i da su pošli u šetnju. "Šetali smo kroz Tvrđavu. Nisam video nikoga ispred sebe, znači da me je neko otpozadi udario palicom po glavi i tukao me", kaže Dimić.

"I devojku su udarili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i oborili, ali je ona ustala i otrčala je da zove pomoć. Našla je neku ženu, koja je pozvala policiju. Sva sreća da je policija bila u blizini, pa je odmah došla, a ovi su, najverovatnije kada su videli policajce, počeli da beže", rekao je Dimić.

Dimiću su nanete brojne telesne povrede. "Polomili su mi mali prst, lice mi je unakaženo, imam povrede glave. Udarali su me palicom po glavi, otpozadi. Zbog desne ruke treba da idem na ušivanje, a rebra su mi udarana i šutirana", kaže on.

"Skinhedi"

Zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru, sudija za prekršaje Opštinskog suda u Nišu odredio je počiniocima kaznu zatvora od 30 dana i oni su odmah sprovedeni u Okružni zatvor u Leskovcu. Protiv njih će biti pokrenuta i krivična prijava zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, za B92 javlja Aleksandra Stanković.

Marko Vidić, jedan od napadača, priznao je da pripada "skinhedima", a protiv Nikole Radonjića se vodi sudski postupak u vezi sa ispisivanjem rasističkih grafita.

Pukovnik policije Tihomir Gigov kaže da je Radonjić policiji poznat od ranije, a da je po načinu odevanja zaključeno da su i ostala dvojica pripadnici ili simpatizeri "skinheda".

Acković osudio napad

Potpredsednik Svetskog parlamenta Roma Dragoljub Acković osudio je napad na mladića i devojku u Nišu.

"Najoštrije osuđujem napade "skinheda" na mladića i devojku romske nacionalnosti u Nišu. Nakon poslednjih nemilih događaja moramo se najozbiljnije pozabaviti rešavanjem problema u društvu izazvanih nasiljem", ocenio je Acković.

On se pridružio osudama ostalih romskih organizacija, od kojih je predsednik Organizacije za zaštitu Roma "YuRom centar" Osman Balić rekao da se Romi u Nišu ne osećaju bezbedno nakon napada "skinheda". U Nišu je tokom prošle godine jedan Nišlija, za koga je policija potvrdila da je pripadnik "skinheda", napao Esmu Jusufović, njenog supruga i njihovo troje maloletne dece.

Na osnovnoj školi "Vuk Karadžić", u kojoj je oko 70 odsto đaka romske nacionalnosti, prošle godine ispisani su grafiti sa pretnjama Romima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.