Izvor: JužneVesti.com, 24.Apr.2023, 17:25

Radovi niških zatvorenika na sajmu hortikulture u Beogradu

Na 28. Međunarodnom sajmu hortikulture “Beoplantfair” u Beogradu, svoje proizvode predstaviće i niški Kazneno-popravni zavod. Sajam počinje danas i trajaće do 27. aprila, a iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija kažu da će biti izložene žardinjere, ograde, garniture za bašte, vrteške i klackalice za decu, koje se prave u Nišu, Zabeli i Sremskoj Mitrovici.

Na više od 100 kvadrata sajamskog prostora, kako navode, biće izloženo ono što osuđenici prave u proizvodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << pogonima, gde se organizuju sertifikovane obuke za deficitarna zanimanja, kako bi im se olakšalo da nađu posao nakon izlaska iz zatvora.

Direktor Uprave Dejan Carević ističe da zatvorenici tako steknu radno iskustvo i da se u sertifikatima koje dobiju nigde ne spominje da su ih stekli tokom izdržavanja kazne zatvora, kako ne bi bili stigmatizovani.

Poslodavci treba da pruže šansu svakome ko dobro radi da se zaposli i počne legalno da zarađuje novac za sebe i porodicu. Društvo mora da napravi iskorak i pokaže malo više razumevanja za potrebe bivših osuđenih lica - pojašnjava Carević.

Niški KPZ će, kao i zatvori u Zabeli i Sremskoj Mitrovici, predstaviti parkovski i baštenski mobilijar, dok će KPZ za maloletnike u Valjevu prvi put prikazati PVC stolariju - prozore, vrata i panelne kontejnere.

KPZ u Sremskoj Mitrovici proizvodi i poljoprivredne prikolice Dubrava od tri i po, četiri, pet, osam i deset tona.

Uprava je 2020. dobila posebno priznanje na Sajmu hortikulture i to za asortiman i kvalitet transportnih uređaja (traktorske prikolice i teške drljače) koje se proizvode u KPZ-u u Sremskoj Mitrovici, a prošle godine diplome za parkovski mobilijar i asortiman saksijskog cveća - navode iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Na Sajmu će učestvovati i Kazneno-popravna ustanova iz Sombora, KPZ za žene u Požarevcu, kao i vaspitno-popravni domovi za maloletnike u Kruševcu i Valjevu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.