Radnici niškog Gerontološkog nisu više u karantinu, a vratili se i korisnici

Izvor: JužneVesti.com, 28.Maj.2020, 15:41

Radnici niškog Gerontološkog nisu više u karantinu, a vratili se i korisnici

Posle četrdesetak dana izolacije u niškom Gerontološkom centru i smirivanja epidemiološke krize, radnici ove ustanove dobili su dozvolu da napuste kapije staračkog doma. Neki su dobili odmor od 10 dana, a neki su nastavili da rade, ali po završetku smene mogu da odu svojoj kući. Kažu da novoobolelih nema, a nadležni ne daju zvanične informacije.

Dugo su radnici bili zatvoreni u karantinu Gerontološkog, od 12. aprila, a bezuspešno su se žalili i tražili da ih neko zameni.
>> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << />
Ipak, pre desetak dana konačno su neki dobili dozvolu da izađu, a kažu da im je to dozvoljeno zbog toga što nije bilo novoobolelih. Prvi koji su izašli dobili su desetak dana plaćenog odsustva, ali to nije važilo za sve, navode izvori iz GC.

Ostali su morali da prihvate taj rad od 12 sati i da potpišu - kažu.

Ovoga puta, posle završenog posla i smene mogu kući, dok su ranije i slobodno vreme provodili na poslu, u jednoj od tri karantinske zone koje su postojale u Gerontološkom centru.

Koliko je radnika trenutno u Gerontološkom centru, koliko korisnika, kakva je epidemiološka situacija, neke su od zvaničnih informacija koje bi trebalo da su poznate javnosti, ali ih nadležni nisu dali.

Nova v.d. direktorka centra Slađana Maranović Nikolić ponovo nije bila u kancelariji kad su je pozvali novinari. Epidemiolozi koji prate Gerontološki nisu želeli da daju izjave bez znanja direktora Instituta za javno zdravlje, a on nije odgovorio na pozive i pitanja upućena sms-om. Ovakav krug “gluvih telefona” nije bio retka pojava od početka epidemije, a tražiti zvanične informacije od nadležnih zna da bude lutrija za novinare, iako su nadležni tu da javnosti predoče činjenice.

Radnici iz Gerontološkog kažu da ih ima tridesetak sada na dužnosti, a da su korisnici vraćeni iz Kliničkog centra, oni koji su preživeli jer je GC bio jedno od najvećih žarišta korona virusa u Srbiji.

Kažu da nisu dobili odmor posle iscrpljujućeg karantina jer nema ko da ih zameni.

Niko neće da se prijavi za malu platu - kažu radnici.

Dodaju i da je situacija mirna i da nema novoobolelih u ovom staračkom domu.

Podsetimo, Gerontološki kao žarište odneo je desetine života u krizi izazvanoj virusom korone. Bivši direktor ove ustanove Milan Stevanović nalazi se u pritvoru, a postupak protiv njega je u fazi istrage. Sumnjiči se za ugrožavanje javnog zdravlja.

Kako se odvijala kriza u Gerontološkom centru, možete čitati ovde.

Sve vesti o korona virusu na jugu Srbije, možete pogledati ovde.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.