Izvor: Blic, Beta, 08.Dec.2009, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici iz Lapova: Dočekaćemo Novu godinu na šinama

Radnici GIK „1. maj" iz Lapova proveli su prvu noć na pruzi koju od ponedeljka drže u blokadi, čekajući da im se isplate zaostale zarade, kao i porezi sa doprinosima od aprila ove godine. Oni su odlučili da međunarodni železnički koridor Beograd-Niš ne oslobode za saobraćaj dok im u celosti ne bude isplaćen dug u ukupnom iznosu od oko 65 miliona dinara.



Kako je za „Blic" izjavio Dragiša Biočanin, potpredsednik Samostalnog sindikata ove firme, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „noću u šatorima na pruzi dežuraju samo muškarci, jer je hladno i kišovito". Žene se vraćaju izjutra i ostaju do uveče, tako da je svakodnevno oko 130 radnika na barikadi.

- S nama je kontaktirao ministar Mlađan Dinkić, i danas će petočlana delegacija radnika imati sastanak s njim. Videćemo da li je na vidiku neko rešenje za naš problem. Nećemo pristati ni na kakve kompromise, sa pruge ćemo se pomeriti tek kada nam isplate sve do poslednjeg dinara. Poslodavac duguje svakom radniku od 10 do 12 plata, sve su to minimalne zarade od 15.300 dinara. Ali, po radniku dugovanja iznose oko 150.000 dinara. Pokušali smo da se dogovorimo, i da nam pred praznike isplati dve zarade i da ostatak sačekamo još nekoliko meseci. Ni na to nije pristao. Zato pregovora sa njim više nema. Ako treba, čekaćemo Novu godinu na šinama - kaže Biočanin.

Dragan Zlatković, predsednik opštine Lapovo, upozorava da je šteta zbog nerada Građevinskog preduzeća „1. maj" ogromna jer je strategija celokupnog razvoja opštine bazirana na ovoj firmi. Ministar Rasim Ljajić izjavio je juče u Beogradu da ovaj protest vodi ka stečaju preduzeća što je najgora varijanta po radnike i da je dogovor jedini način da obe strane budu zadovoljne.

Ovo preduzeće prodato je pre tri godine za 82 miliona dinara novosadskoj „Autovojvodini".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Radnici proveli noć na pruzi

Izvor: Capital.ba, 08.Dec.2009

KRAGUJEVAC, Radnici Građevinsko industrijskog kombinata '1. maj' iz Lapova proveli su noć na pruzi Beograd - Niš, zahtijevajući da im vlasnik preduzeća isplati sva zaostala potraživanja, plate i doprinose. Sekretar sindikata GIK-a Nebojša Stanković izjavio je jutros da su radnici proveli noć...

Nastavak na Capital.ba...

Dinkića čekaju na pruzi

Izvor: Press, 08.Dec.2009

Međunarodna pruga Beograd - Niš i dalje u blokadi, radnici GIK „1. maj" iz Lapova čekaju da dođe ministar ekonomije i da im budu uplaćene pare. .Radnici Građevinsko-industrijskog kombinata „1. maj" iz Lapova i juče su čitav dan držali pod blokadom međunarodnu prugu...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.