Radioaktivni otpad vraćen u Bugarsku

Izvor: Politika, 02.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radioaktivni otpad vraćen u Bugarsku

Carinici i inspektori zaštite sredine Srbije otkrili u jednom vagonu, koji je prevozio gvožđe iz Bugarske za Makedoniju, preko naše zemlje, radioaktivan tovar

Niš – Opasan radioaktivan tovar, koji je u petak popodne u kompoziciji teretnog voza otkriven na međunarodnoj železničkoj stanici u Dimitrovgradu, koja je istovremeno i železnički granični prelaz, vraćen je juče za Bugarsku. Ovo je odlučeno pošto je Republička inspekcija za zaštitu životne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sredine sa stručnjacima Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u Nišu obavila vanredni inspekcijski nadzor i pregled teretnog voza, koji je iz Bugarske, preko Srbije, trebalo da preveze ogromne količine otpadnog gvožđa i drugih materijala za Makedoniju.

Teretni voz, sa 15 vagona, stigao je iz Bugarske na međunarodnu železničku stanicu u Dimitrovgradu sa ukupno 758,45 tona otpadnog gvožđa. Pošiljalac bila je firma „Šolc Bulgaria” (SHOLZ Bulgaria) iz Sofije, a otpadni metal trebalo je da se isporuči preduzeću „MAK STIL AD” u Skoplju.

Carinicima, koji su „fizički” pregledali tovar, učinio se sumnjivim jedan od 15 vagona i odmah su pozvali predstavnike ispostave niškog Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u Dimitrovgradu, koji su izmerili nivo radioaktivne kontaminacije. Kako smo saznali, u tom sumnjivom vagonu, koji je prevozio tačno 55,40 tona otpadnog gvožđa i drugog metala, radioaktivnost je bila veća čak 3.000 puta od dozvoljene.

Cela pošiljka, saopštilo je Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Srbije imala je dozvolu o tranzitu tovara, koja je izdata još prošlog leta – 28.jula ove godine. U dozvoli je posebno naglašeno da se dozvoljava prevoz preko naše zemlje otpada koji nije opasan (otpadno gvožđe i ostaci gvožđa i čelika). Ovu dozvolu srpsko ministarstvo izdalo je na zahtev obeju firmi, i makedonske i bugarske, pod brojem 19-00-00023/2008-04.

Pošto je utvrđena kontaminiranost tovara u jednom od vagona teretnog voza Republička inspekcija za životnu sredinu donela je rešenje o vraćanju cele kompozicije za Bugarsku, što je odmah i učinjeno.

Inače, kako nam je rečeno u Carinarnici Dimitrovgrad, čiji su carinici obavili pregled, a potom zbog sumnje u neispravnost pošiljke iz Bugarske za Makedoniju pozvali inspektore životne sredine, pregled je bio kratak i niko od zaposlenih nije bio izložen opasnosti od radijacije.

Toma Todorović

[objavljeno: 03/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.