Putovanje kroz svemir u ovogodišnjoj Noći istraživača

Izvor: JužneVesti.com, 27.Nov.2020, 10:46

Putovanje kroz svemir u ovogodišnjoj "Noći istraživača"

Na put od planeta i kometa do zvezda, maglina, zvezdanih jata i udaljenih galaksija vodi vas Departman za fiziku niškog Prirodno-matematičkog fakulteta kroz fotografije, poručuju iz astronomskog društa "Alfa". Ističu da će u petak, 27. novembra organizovati i kviz kako bi proverili da li su posetioci dobro zapamtili gde su bili.

Priča počinje kada je francuski astronom i lovac na komete Šarl Mesije napravio plan ovog putovanja. Kažu da je posmatrao prvu kometu sa 14 godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << a prvi kometoliki objekat je otkrio u sazvežđu Bika kada mu je bilo 28.

Taj magličasti objekat danas je poznat kao maglina Rak i znamo da je to mesto u svemiru na kome je 1054. godine eksplodirala jedna supernova u kojoj je nestala jedna ogromna zvezda. Šarl Mesjije je na tom mestu u svemiru video, kao i mi danas, ostatak supernove – jednu prelepu sjajnu maglinu. To mesto u svemiru nosi oznaku M1, prema katalogu koji je napravio Šarl Mesije – objašnjavaju iz "Alfe"

Priču o M objektima, kroz koje možete putovati ovde, pripremili su Irina Cvetković, Jovana Stanimirović, Petra Nešić i Milan Milošević, a osim putovanja možete da zavirite i u druge zanimljive eksperimene.

O tome ša se dešava nakon eksplozije najmasivnijih zvezda i najsjajnijih supernovih ili u centru naše galaksije možete da saznate na predavanju "Od crne rupe do Nobelove nagrade za fiziku".

Inače, 11. Evropska noć istraživača će ove godine zbog pandemije biti održana uglavnom onlajn pod sloganom "Da nauka prostruji" , a 27. i 28. novembra će i u Nišu pokušati da popularizuju nauku i učine je zanimljivom. Neke od tema na ovogodišnjoj "Noći istraživača" su Geonasleđe Niša, "Ivkova slava" i crna rupa.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.