Izvor: B92, 04.Nov.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi kontakt s drogama u školi

Beograd, Niš -- Svaki četvrti pacijent Zavoda za bolesti zavisnosti imao je kontakt s drogama pre 12. godine, odnosno u osnovnoj školi.

Stručnjaci su saglasni u mišljenju da su školska dvorišta najrizičnije mesto na kom je najčešći prvi kontakt sa drogom. B92 nedavno je dobio od gledalaca iz Niša snimak na kome se vidi kako deca koriste drogu baš u školskom dvorištu.

Iako se zna da su školska dvorišta često mesta okupljanja dilera i narkomana, javnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ipak šokirao snimak mladića koji u dvorištu Osnovne škole "Car Konstantin" u Nišu uvijaju i konzumiraju drogu.

Sastanak o bezbednosti đaka

Ministar prosvete Žarko Obradović izjavio je da na tom problemu već ozbiljno radi MUP, ali da Ministarstvo postoji tek 100 dana.

Prema njegovim rečima, danas je održan sastanak svih nadležnih institucija u Beogradu i Srbiji, koji je bio posvećen bezbednosti u školama, odnosno borbi protiv nasilja i suzbijanju upotrebe narkotika među maloletnicima.

Snimak je prvi put emitovan u emisije Dopisnici bez granica na kanalu B92 info.

"Bukvalno svaki dan viđam istu ekipu mladića koja ovde u školskom dvorištu diluje drogu maloletnicima, znači učenicima škole, i to se dešava uvek za vreme školskog odmora", kaže autor snimka.

"Da, oni su bili slobodni, nažalost, videli su me da snimam iz svog stana, momak mi se u jednom trenutku obratio rečima: 'Snimaj, ja ću da radim svoj posao'. I jedna velika sloboda za tzv. dilere", dodaje on.

Direktor škole kaže da su o tom slučaju obavešteni pedagog, školski policajac i odeljenje za narkotike MUP-a u Nišu.

"Moram da vam kažem da je ovo prva prijava ovog tipa, do sada nikada nismo imali takvu prijavu", rekao je direktor Osnovne škole "Car Konstantin" Nenad Stefanović.

"A što se tiče saznanja o tome, moram da kažem još da u savetu roditelja mi imamo ovde roditelje koji su u neposrednom okruženju škole, čak su u školskom odboru, imamo svakodnevni kontakt jedino i samo na tu temu. Do sad nismo imali takvo saznanje, to je istina", objašnjava on.

U Odeljenju za suzbijanje narkomanije kažu da postoji nekoliko mehanizama kako se vrši uticaj na decu: vrbuje se zvezda škole koja je neka vrsta idola deci ili se deci pokazuju skupi telefoni i satovi kako bi se ubedila da kupe drogu.

"Nemamo precizna saznanja koliko dilera ima i prodate droge, a imamo operativna saznanja da se školska dvorišta koriste često i za prodaju droga, čak i drugim osobama, ne samo školskoj deci", kaže šef odseka za prevenciju narkomanije Policijske uprave Beograd Lambe Đorelijevski.

"Slučaj iz prakse, gde je jedan Beograđanin prodavao heroin u dvorištu jedne srednje škole, ali samo u trenucima velikog odmora, kada je u dvorištu bilo nekoliko stotina dece, gde se on ulaskom - a bio je mladolik, iako je bio stariji, nije primećivao da je došao sa strane - jedino su se primećivali oni koji su koristili taj heroin", rekao je Đorelijevski.

Prema poslednjim istraživanjima Instituta za bolesti zavisnosti, čak 71 odsto mladih poznaje nekog ko konzumira drogu, a najzastupljenija droga među mladima je i dalje marihuana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.