Izvor: RTV 5, 03.Sep.2012, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi dan škole (video)

Za đaka prvaka ovo je poseban dan. Prvi put su krenuli u školu. Uglavnom radosni i radoznali. A mame i tate, pa i bake i deke i ostali rođaci i ponosni i pomalo nervozni.
U školi se stiču životna iskustva koja se ne mogu steći ni na jednom drugom mestu. Psiholozi kažu da je zato potrebno da dete bude na pravi način pripremljeno i opušteno, kako bi prva iskustva bila što pozitivnija.
Dobrodošlicu i srećan početak u školovanju, prvacima je poželeo i prvi čovek Niša, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << gradonačelnik Zoran PerišIć.
A u deljenju poklona prvacima, pored gradske uprave priključila se I supermarket “Idea”.
U Nišu je ove školske godine u klupe prvi put selo 4990 đaka.
Svečano je bilo i u ostalim niškim osnovnim školama.
Predsednici gradskih opština Medijana i Niška banja poželeli su doborodošlicu pre svega prvacima. Ni ovoga puta nisu izostali pokloni za prvake. U Niškoj banji su posebno ponosni na njih. Ove godine ih je više nego lane. Za početak školske godine častili su ih svi. Pridružila se i opština Niška Banja. Prvaci su dobili poklon pakete sa kompletnim školskim priborom. Uzvratili su aplauzom.  
Svečano je bilo i na drugom kraju Niša. I u Osnovnoj Školi “Car Konstantin” ovog septembra ima više prvaka nego prošle godine. Gradska opština Medijana nagradila je prvake. Dobili su dukseve i besplatne karte da posetu Arheološkom lokalitetu Medijana. Narodni muzej i bibiloteka poklonili su im članske karte.
U niškim školama bez štrajka prosvetara Oko 200 predstavnika Unije sindikata prosvetnih radnika okupilo se danas i na Trgu Nikole Pašića u Beogradu da, kako su naveli, ukažu na katastrofalno stanje u srpskoj prosveti i loš materijalni polažaj prosvetnih radnika. Jednodnevnom štrajku upozorenja, na koji je pozvala Unija, prema prvim podacima, odazvalo se 200, od ukupno 700 škola u kojima taj sindikat ima svoje članstvo, izjavio je predsednik tog sindikata Dragan Matijević. Kako su saopštili iz Unije do 11.00 sati u 70 škola je potpuno obustavljen rad, a u 130 su časovi skraćeni na 30 minuta.
Prema ranijim najavama poverenika Unije za Niš. Bratislava Arsića, nijedna škola u Nišu i Nišavskom okrugu nije u štrajku, jer je, kako je objasnio, nije bilo većinsko raspoloženja članova ovog sindikata da se stupi u štrajk.

Na centralnom Kosovu škole bez vode i struje U pet opština na centralnom Kosovu, više od 3.000 djaka danas je krenulo u osnovne i srednje škole kojima su isključene struja i voda, zbog čega su njihovi direktori za agenciju Beta upozorili na mogućnost izbijanja epidemija.
Savetnik Ministarstva obrazovanja Republike Srbije Dušan Maksimović potvrdio je Beti opravdanost strahova direktora škola i dodao da će na današnjem sastanku sa njima razgovarati o pitanju zaštite dece od eventualnih bolesti koje bi mogle nastati zbog isključenja vode.
Maksimović je rekao da je od oko 5.500 djaka koji nastavu pohadjaju na srpskom, njih više od 3.000 u osnovnim i srednjihm školama u pet opština u centralnom Kosovu počelo školsku godinu bez vode i struje.
"Struja i voda su isključene zbog neplaćenih računa koji školama nisu dostavljani svakog meseca. Sada ti računi iznose od 2.500 do 12.000 evra. Škole nisu bile u mogucnosti da plate tako visoke racune i zato su im pre mesec dana isključene i struja i voda", kazao je Maksimović.
On je rekao da je o tom problemu na vreme obavestio sve nadlezne u Beogradu i da je dobio obećanja da će računi biti izmireni.
"Dogovor postoji, ali realizacije nema. Nadležni su od mene tražili mišljenje da li su ti računi baš takvi kakvi su prikazani", rekao je Maksimović.
Prema njegovim rečima, isključenje struje i vode školama je još jedan od pritisaka Prištine na sistem obrazovanja Reublike Srbije sa ciljem da škole predju u kosovski sistem obrazovanja.
Pored isključenja vode i struje Maksimović je ukazao da u centralnom Kosovu postoji i veliki peoblem školskog prostora, jer pojedine škole rade u tri smene posle nakon izmestanja 1999. godine iz Prištine.
On je kazao da su poslednjih trinaest godina nadležnima u Beogradu dostavljani projekti za izgradnju srednjoškolskog centra sa domom za smestaj djaka, ali da od toga ništa nije uradjeno.
Maksimović je kazao da je tokom kalendarske godine oko 20 učenika zajedno sa porodicama otišlo u centralnu Srbiju. 

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.