Prva niška gimnazija osniva udruženje za negovanje tradicije škole

Izvor: JužneVesti.com, 29.Maj.2017, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva niška gimnazija osniva udruženje za negovanje tradicije škole

Bivši i sadašnji učenici, profesori i ostali zaposleni u Gimnaziji “Stevan Sremac” okupiće se kako bi osnovali udruženje koje će biti zaduženo za očuvanje tradicije škole. Osnivačka skupština zakazana je za 30. maj od 19 sati u svečanoj sali Gimnazije.

Kako kažu iz Gimnazije, u toku su pripreme statuta, odluke o nazivu i organima udruženja.

Udruženje se osniva radi čuvanja i negovanja tradicije Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“, okupljanja >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << bivših učenika i profesora, organizovanja humanitarnih akcija za pomoć sadašnjim i bivšim gimnazijalcima i profesorima, i saradnje sa drugim udruženjima sa istim ili sličnim programskim ciljevima – navodi se u nacrtu osnivačkog akta.

Velika Gimnazija u Nišu, navode iz ove škole, osnovana je 27. septembra 1878. godine, nepunu godinu od oslobođenja Niša od Turaka. Osnovala je Vlada Kneževine Srbije na osnovu ukaza kneza Milana Obrenovića. Od 1951. godine, Gimnazija se zove “Stevan Sremac”, u čast bivšem profesoru i književniku, dok je naziv Prva niška gimnazija “Stevan Sremac” dobila školske 2009. godine.

Od svog osnivanja bila je jedna od najznačajnijih ustanova za razvoj kulturnog i društvenog života grada Niša, a mnoge poznate i uspešne ličnosti raznih profesija bili su njeni učenici ili profesori. Arhiv škole čuva značajne i veoma vredne fotografije i dokumenta, od osnivanja do danas, koja o svemu tome svedoče – navode iz Prve niške gimnazije.

Iz najstarije niške gimnazije pozivaju sve zainteresovane sadašnje i nekadašnje učenike, roditelje i profesore, kao i sve one koji žele da doprinesu programskim ciljevima udruženja, da prisustvuju osnivačkoj skupštini.

Zainteresovani mogu da potvrde prisustvo elektronskom poštom na mejl ssremac@medianis.net ili u školi.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.