Protest zbog privođenja novinara

Izvor: B92, 12.Sep.2010, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest zbog privođenja novinara

Beograd -- Redakcija regionalnih internet novina "Južne vesti" oštro je protestovala zbog privođenja novinara te redakcije Predraga Blagojevića.

Blagojević je priveden juče dok je izvestvao o nesreći u porti crkve u niškom naselju Pantelej i zadržan je u Policijskoj upravi u Nišu nekoliko sati.

"Redakcija 'Južnih vesti' najoštrije protestuje zbog ponašanja policije i smatra da je pre svega reč o grubom kršenju ljudskih prava i međunarodnih konvencija i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prekoračenju policijskih ovlašćenja", saopštila je redakcija.

"Južne vesti" najavljuju i da će, zbog toga, podneti prijavu protiv odgovornih policijskih službenika.

Predrag Blagojević je objasnio da su on i snimatelj bili ispred dvorišta Pantelejske crkve gde se dogodila nesreća u kojoj su dve osobe poginule kada je na njih palo drvo.

"Policajac koji je stajao pored crkve, pokazao nam je rukom da ne snimamo ništa i kolega je isključio kameru. Sklonili bismo se odatle da nismo primetili policajca iz interventne brigade kako trči ka nama. Mislio sam da hoće da nam kaže kako je snimanje zabranjeno, ali čim je prišao prilično grubo nam je tražio lične karte i obraćao nam se sa 'ti'", rekao je Blagojević.

Novinar "Južnih vesti" odbio je da policajcu pokaže ličnu kartu tražeći objašnjenje.

"Odgovorio je da je 'on zakon' i tada je prišao još jedan policajac iz interventne jedinice i ugurali su me u 'maricu'", rekao je Blagojević.

"Odveli su me do policijske uprave u centru, u podrum u ćeliju koja nije imala prozore ni svetlo, i držali još sat vremena", rekao je Blagojević i objasnio da mu tokom boravka u Policijskoj upravi niko nije uzimao izjavu.

Blagojević je jedan od osnivača "Južnih vesti" i dobitnik godišnje nagrade za istraživačko novinarstvo za 2010. godinu koju dodeljuju NUNS i ambasada SAD u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.