Izvor: B92, 04.Feb.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest građana zbog struje

Niš -- Više od stotinu građana niškog naselja Pasi poljana protestovalo je danas u tom gradu tražeći da im električna energija ponovo bude uključena.

Oni su održali protestni skup ispred Opštinskog suda i Elektrodistrubucije zahtevajući između ostalog da se ubrzaju sudski postupci po tužbi Elektrodistribucije zbog velikih dugova za struju. Opštinski sud u Nišu saopštio je da, pre pokretanja sudskih postupaka, nema ovlašćenja da spreči obustavu isporuke električne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << energije koju vrši Elektrodistribucija u tom gradu.

Predstavnici građana razgovarali su sa zamenicom predsednika Opštinskog suda u Nišu sudijom Dobrilom Zdravković.

"Glavna primedba građana odnosila se na to što Elektrodistribucija insistira na naplati dugovanja za električnu energiju isporučenu u toku 2006, 2005. i ranijih godina, koja su prema Zakonu o obligacionim odnosima zastarela. Građanima se, ipak, vrši obustava isporuke struje i pored toga što Elektrodistribucija ne podnosi tužbe ili predloge za izvršenje jer je svesna da bi u sudskim postupcima bila utvrđena njihova zastarelost", saopštio je Opštinski sud.

Navodi se da sud nema zakonskih ovlašćenja da spreči obustavu isporuke električne energije, kao i da sud u svim slučajevima dosledno primenjuje odredbe Zakona o izvršnom i parničnom postupku što će činiti i ubuduće ako građani tuže Elektrodistribuciju.

"Većina nas dobila je obaveštenje da smo tuženi, a ista firma koja nas tereti dolazi i isključuje nam struju, što ne sme da čini dok traje proces na sudu", rekao je novinarima jedan od meštana naselja Pasi poljana Miodrag Stanković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.