Prosvetari u Nišu zakazali protest zbog zloupotrebe dece u političke svrhe i političkog zapošljavanja

Izvor: JužneVesti.com, 06.Dec.2023, 17:13

Prosvetari u Nišu zakazali protest zbog zloupotrebe dece u političke svrhe i političkog zapošljavanja

Zbog toga što su, kažu, suočeni sa brojnim problemima i zloupotrebama u prosveti, među kojima su zloupotreba dece u političke svrhe i političko zapošljavanje, iz Unije Sindikata prosvetnih radnika Niša najavljuju protest za sredu, 13. decembar u 13 sati ispred zgrade Nišavskog upravnog okruga.

Svi srednjoškolci dobijaju po 10.000 dinara; foto: A. S. Jednokratna novčana pomoć od 10.000 dinara srednjoškolcima bila je okidač da prosvetari ponovo izađu na ulicu. Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Unije Sindikata prosvetnih radnika u Nišu Vladan Ćirić kaže da država tom odlukom želi da potkupi mlade pred izbore.

Gotovo svim slojevima društva su podelili neke pare, samo nisu predškolcima jer nemaju koristi, nisu glasači. Nismo mi protiv toga da se deci daju pare, i mi smo roditelji, znamo da treba, ali to se radi na drugačiji, civilizovaniji način. Ne ovako sirovo, providno i perfidno deset dana pred izbore. Mislim da je to sramota i za državu i za decu i roditelje pa i za nas prosvetne radnike. Bacili su nam jednu kosku oko koje ćemo mi sada da se glođemo i svađamo - smatra Ćirić.

Nije ni realno da svi učenici dobiju “nagradu”, ističe Ćirić, jer se tako izjednačavaju problematična i vredna deca.

Veliki je problem što tu nema selekcije - novac će dobiti sva deca, ona koja ne dolaze u školu, disciplinski kažnjavana, loši učenici, čak i Kosta Kecmanović ima pravo na novac. Izjednačavamo tu decu sa onom decom koja su odlična, vredna, idu na takmičenja, imaju uspehe, trude se ili makar dolaze u školu - kaže Vladan Ćirić.

"Politika se meša gde ne bi smela, naročito u školu"; foto: A. Kostić Veliki pritisak na prosvetare je, kako ističu, što oni moraju da prikupljaju i šalju podatke učenika, a to im nije u opisu posla. Da su hteli, mogli su da donesu Uredbu pa da deca svake godine dobijaju taj novac, a ne samo pred izbore, smatraju prosvetari.

Iz Sindikata ističu da protest ne treba da se tumači kao politički, iako je politika ušla u sve pore društva, uključujući i prosvetu, a to je još jedan razlog protesta.

Politika se meša gde ne bi smela, naročito u školu. To se vidi na svakom koraku, počev od zapošljavanja, postavljanja direktora, kadriranja i svega ostalog. Samo unose nemir, nervozu i izazvaju frustraciju kod svih pa i kod prosvetnih radnika - smatra Vladan Ćirić.

Nadaju se da će protestom da trgnu one koji ne razumeju šta se trenutno dešava u školstvu i pozivaju sve prosvetne radnike, decu i roditelje da im se pridruže i zajedno pošalju poruku nadležnima da “odlično vide šta rade i da to nije u redu”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Prosvetari zakazali za 13. decembar protest u Nišu, okidač bila podela 10.000 dinara srednjoškolcima

Izvor: Radio 021, 07.Dec.2023, 08:05

Unija Sindikata prosvetnih radnika Niša je najavila protest za sredu, 13. decembar ispred zgrade Nišavskog upravnog okruga, jer su, kako tvrde, suočeni sa brojnim problemima i zloupotrebama u prosveti

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.