Promocija romana Kontraendorfin Svetislava Basare u NKC-u

Izvor: JužneVesti.com, 18.Maj.2021, 12:38

Promocija romana "Kontraendorfin" Svetislava Basare u NKC-u

Knjiga "Kontraendorfin" koja je 2020. ponela NIN-ovu nagradu za roman godine i koja je, kako kažu iz Niškog kulturnig centra, vrhunac opusa Svetislava Basare o demontiranju srpskih mitova, biće predstavljena u sreud, 19. maja od 18 sati, u velikoj sali NKC-a.

Na promociju, kako najavljuju iz NKC-a, dolazi i sam autor - Svetislav Basara, kao i književni kritičar Marjan Čakarević, a ulaz je slobodan uz poštovanje epidemioloških mera.

Detronizacija nacionalnih veličina >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i bardova, od Andrića do Đilasa, razobličavanje tobožnjih istorijskih i biografskih kontroverzi, kod njega je uvek u službi izvrgavanja ruglu pogubnog srpskog mentaliteta, ideoloških zanosa i nacionalne megalomanije njegovih nosilaca, čije je samouništavajuće razmere u literarnoj formi uzdigao do groteske i ubojite, bespoštedne satire - kažu u NKC.

"Kontraendorfin" ovenčan Ninovom nagradom za 2020 godinu; foto: NKC;Romansijer, pripovedač i dramski pisac Svetislav Basara rođen je 1953. godine u Bajinoj Bašti, napisao je više od dvadeset knjiga - romana, zbirki pripovedaka, drama i eseja i dvostruki je dobitnik NIN-ove nagrade za romane "Uspon i pad Parkinsonove bolesti" i "Kontraendorfin".

Neiscrpan humor i hiperbola glavna su piščeva oružja i u ovom romanu, svojevrsnom nastavku „Andrićeve lestvice užasa“. Nesumnjivo najbolji i najubojitiji u vencu Basarinih romana koje otvara „Početak bune protiv dahija“ i koji tematizuju maligne i neuralgične tačke novije srpske istorije, kulture i politike - dodaju iz NKC-a.

Njegove drame bile su na mnogim scenama, a knjige su prevođene na engleski, francuski, nemački, mađarski, bugarski, italijanski i makedonski jezik. Basara je član Srpskog književnog društva, a od 2001. do 2005. godine bio je ambasador Srbije na Kipru.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.