Promenjeni iznosi komunalnih taksi (VIDEO)

Izvor: NTV.rs, 31.Jan.2014, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promenjeni iznosi komunalnih taksi (VIDEO)

Dvadeseta sednica Skupštine grada Niša završena je do podneva razmatranjem i odlučivanje o svim za danas planiranim tačkama dnevnog reda. Međutim, budući da je ovo poslednje zasedanje niškog parlamenta do održavanja vanrednih parlamentarnih izbora, predsednik ovog tela, prof. Dr Mile Ilić saopštio je da će sednica biti nastavljena u ponedeljak. Jedna od tačaka koja je izazvala burnu raspravu danas bile su izmene i dopune o lokalnim komunalnim taksama, kao i predlog da JKP Naissus od sada bude zadužen za sve radove na vodovodnoj mreži, bez raspisivanja tendera.
Nakon što su promenjeni iznosi komunalne takse za držanje motornih vozila i priključnih mašina, koje nisu u vlasništvu republičkih i gradskih organa, niški odbornici su sa 30 glasova za i 12 protiv usvojili ovaj predlog odluke. A do usvajanja se raspravljalo – opozicija kritikuje što će neke takse biti veće i do 50 odsto, što je opet udarac na standard građana.
Socijalistička partija glasala je za ovaj predlog, ali šef odborničke grupe te stranke smatra da je za svako donošenje ovakvih odluka važno konsultovati ekonomske stručnjake.
Podsetimo, nakon usvajanja izmena komunalnih taksi, vozači u Nišu trebalo bi da pri registraciji ubuduće plaćaju od 500 do 2.500 dinara više nego do sada, u zavisnosti od kubikaže vozila. Kako je predviđeno, samo na osnovu povećanih taksi grad bi godišnje trebalo da inkasira 8 miliona dinara.
Naredna tačka takođe je bila predmet rasprave – da Javno-komunalno preduzeće Naisus bude zaduženo za sve radove na vodovodnoj mreži u Nišu, bez raspisivanja tendera. Predstavnici vlasti kažu da se time štedi, jer gradsko preduzeće obavlja posao, i novac ostaje u gradu.
Zamerka opozicije jeste da se time stvara monopol, Demokrate nisu nisu podržale ovaj predlog, kao ni LDP.
Opozicija tvrdi i da je Naissus duplo skuplji od drugih izvođača, kao i da nema kriterijuma po kojim će se cenama raditi. U niškom URS-u, međutim, kažu, da se trasnparentnost podrazumeva.
Na današnjoj sednici predložen je i zaključak da se reše neisplaćene zarade za oko 4.000 radnika privatizovanih preduzeća u Nišu, a koji su inicirali svi šefovi odborničkih grupa. Predsednik Skupštine rekao je da je to važan korak ka rešenju ovog višemesečnog problema.
Inače, kako je rečeno, na sednici u ponedeljak i utorak biće razmatran program rada javnih preduzeća i ustanova, a u sredu bi trebalo da tema budu kultura, i u vezi sa tim, formiranje specijalnih Komisija.

Nastavak na NTV.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NTV.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NTV.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.