Prokupčani pokazali humanost, dobar odziv u prošlogodišnjim akcijama dobrovoljnog davanja krvi

Izvor: JužneVesti.com, 12.Jan.2020, 19:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prokupčani pokazali humanost, dobar odziv u prošlogodišnjim akcijama dobrovoljnog davanja krvi

U 30 organizovanih dobrovoljnih akcija davanja krvi koje su realizovane u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša, najhumaniji Prokupčani su tokom 2019. godine prikupili 1.064 jedinice krvi, a dragocenu tečnost prvi put dalo je 119 žena i 146 muškaraca.

Prema podacima Crvenog krsta u Prokuplju, najviše davalaca krvi odazvalo se u akciji koja je organizovana 23. septembra, kada su 62 osobe dale svoju dragocenu tečnost, a nešto slabiji odziv, kao i svake godine, zabeležen >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je tokom letnjih meseci, kada je sezona godišnjih odmora.

Naši sugrađani na razne načine pokazuju humanost. Dati svoju krv da bi se nekome spasio život je nešto najhumanije što jedan zdrav čovek može da učini. Najveći broj akcija 6, realizovano je u prostorijama Elektrodistribucije, a u godini za nama akciji dobrovoljnog davanja krvi su se odazvali i učenici završnih razreda srednjih škola, radnici mnogih preduzeća, studenti, sportisti – kažu u prokupačkom Crvenom krstu.

Inače, prošlogodišnje akcije dobrovoljnog davanja krvi obeležio je 30-godišnji Prokupčanin Stefan Mirković koji je dosad 47 puta dao krv.

Od svoje 18. godine, redovno u proseku svaka 3 meseca dajem krv. U ovoj godini, ako me posluži zdravlje, premašiću jubilarnih 50 davanja dragocene tečnosti koja će nekome spasiti život. Apelujem na sve zdrave ljude da se uključe u akciji dobrovoljnog davanja krvi, jer je to nešto najhumanije što možemo uraditi – rekao je Mirković.

U Crvenom krstu najavljuju nove akcije dobrovoljnog davanja krvi, a prva u 2020. godine zakazana je 13. januara u prostorijama Doma kulture.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.