Izvor: RTV 5, 09.Maj.2012, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Program stipendiranja Roma u oblasti zdravlja (video)

Program stipendiranja obrazovanja Roma u oblasti zdravlja sprovodi se već treću godinu, i svake godine je sve više zainteresovanih. Mogu da se prijave mladi iz cele Srbije, od osmog razreda, do studenata medicine, farmacije, stomatologije. Dijana Memišević ide u prvi razred srednje Medicinske škole u Nišu, želi da nastavi školovanje i kaže da bi joj stipendija mnogo značila.
"Značilo bi mi puno, jer su knjige za medicinsku školu jako skupe, pa bi mi svi ti troškovi bili pokriveni, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << a ja želim i dalje da se školujem, da upišem Medicinski fakultet u Nišu, jer bih volela da budem pedijatar i da lečim decu", kaže Dijana Memišević.
Stipendisti koji su već bili učesnici programa, imaju odlična iskustva.
"Jas am prva godina na Medicinskom fakultetu u Nišu, bio sam stipendista i 2010, i 2011. godine, i sada još uvek imam mentora, profesorku koja nam bar jednom nedeljno drži dodatne časove iz anatomije, što mi mnogo pomaže da razumem gradivo iz ovog jako teškog predmeta", kaže Stefan Živković, student medicine.

Ovogodišnji Program stipendiranja Roma, otvoren je do kraja maja, a prijave se šalju putem interneta, na adresu Romskog obrazovnog fonda.
"Stipendistima su pokriveni svi troškovi školovanja na godišnjem nivou, imaju mentora, tutora, i imaju letnje ili zimske škole, pripremne nastave za prijemne, kao i treninge za bolje lično predstavljanje i bolju komunikaciju u svim oblastima društva", kaže Milica Milić, iz Medija Centra Beograd.
"Mentorski rad je izuzetno značajan, to jeste novo za naše stipendiste, ali omogućava im da lakše savladaju gradivo, ali se i lakše integrišu, i steknu nova znanja", kaže Janko Janković, sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.
Ovaj stipendijski program sprovodi se u Srbiji, Rumuniji, Bugarskoj i Makedoniji.

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.