Profesori protestovali i traže od rektora i Ministarstva da smeni dekanicu Fakulteta umetnosti

Izvor: JužneVesti.com, 27.Maj.2019, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Profesori protestovali i traže od rektora i Ministarstva da smeni dekanicu Fakulteta umetnosti

Zato što je njihov kolega Nebojša Todorović ponovo dobio otkaz na Fakultetu umetnosti, profesori su odlučili da protestuju ispred zgrade niškog Univerziteta. Traže da se ovo nezakonito rešenje hitno stavi van snage, od rektora da reaguje, a od ministra prosvete da smeni dekanicu Suzanu Kostić, jer Savet to odbija da uradi. Kostićeva kaže da je legalno izabrana za dekana i da je otkaz koji je ponovo uručila profesoru zakonit.

Redovni profesor Nebojša Todorović je pre >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << tri godine prvi put otpušten sa Fakulteta umetnosti. Iako ga je Apelacioni sud još prošle godine vratio na posao, do danas mu, kako tvrdi, dekanica Suzana Kostić nije dozvolila da radi. Podneli zahtev rektoru niškog Univerziteta, a pozvali i ministra da reaguje; foto: JV

Časove do danas nije držao, a ponovo mu je uručen otkaz pre tri dana.

U obrazloženju stoji da sam otpušten, jer nisam bio na tri poslednje sednice Izbornog veća, koje nisu ni održane jer nije bilo kvoruma. Piše da sam ja morao da dođem na te sednice jer je to moja radna obaveza. Međutim, ja sam sudskom odlukom vraćen na radno mesto redovnog profesora za predmet analiza muzičkog dela, ali dekan nije ispoštovala tu odluku iako smo potpisali aneks ugovora. Ona je iznad suda i ja nisam radno angažovan. Ja ne mogu malo da radim, malo da ne radim - na sednice da dolazim, a na nastavu koja je primarna ne - pojašnjava Todorović.

Todorović nastavu ne drži već 4 godine, jer je tako odlučila dekanica, kaže, ali prima profesorsku platu prema odluci Suda. O tome je upozoravao sve nadležne institucije, ali su oni samo konstatovali da mora da bude vraćen na posao i ništa više od toga.

Napominje da je pre nego što mu je uručen otkaz prisustvovao sednici Izbornog veća sa koje je izbačen, jer se sukobio sa dekanicom, a predao je i nekoliko zahteva za pristup informacijama od javnog značaja koje se tiču nezakonitosti na fakultetu. Sumnja da je zato i otpušten. Podneli zahtev rektoru niškog Univerziteta, a pozvali i ministra da reaguje; foto: JV

Kolege su me podržale i ovo je prvi, inicijalni protest upozorenja. Od sledećeg ponedeljka ćemo se ponovo okupljati i pozvaćemo celu akademsku zajednicu Niša. Moramo da kažemo stop korupciji, bezakonju, stop nasilju nad kolegama, stop urušavanju pravnih institucijaa, Univerziteta i Ministarstva prosvete. Ja pozivam gospodina Šarčevića ministra prosvete da sprovede svoje odluke i da smeni nelegalnog dekana Suzanu Kostić koja je uzurpirala ovu časnu funkciju - ističe Todorović.

Ističe i da Kostićeva u Savetu ima svoje bezrezervno odane ljude. Tako je ovaj organ i poslednji zahtev Inspekcije Ministarstva prosvete da je smeni - odbio.

U Ministarstvu prosvete već više od mesec dana odbijaju da odgovore novinarima zbog čega Savet ne smenjuje dekanicu, ali i šta će Ministarstvo učiniti povodom toga što se ne poštuje njihov zahtev i Zakon o visokom obrazovanju.

Podršku profesoru Todoroviću, ali i zahtevu da se na njihovom fakultetu konačno poštuje Zakon, dalo je dvadesetak profesora. Jedna od njih, Sonja Cvetković, kaže da nema straha i da nema potrebe za tim, jer je i sama Inspekcija Ministarstva prosvete utvrdila nepravilnosti na Fakultetu umetnosti. Podneli zahtev rektoru niškog Univerziteta, a pozvali i ministra da reaguje; foto: JV

Nema straha utoliko više jer je kolega Nebojša Todorović sudskom odlukom vraćen na posao, tako da ova odluka dekana da on ponovo dobije nezakonito otkaz je prosto neracionalna. Povodom neracionalnih odluka prosto racionalan čovek ne treba da ima nikakav strah. Ono što mi sada čekamo je da Ministarstvo prosvete, odnosno ministar kao poslednja nadležna instanca u ovom slučaju razreši čitavu ovu situaciju - ističe Cvetkovićeva.

Ističe i da je krajnje vreme da se ministar Mladen Šarčević oglasi i smeni dekanicu koja po Zakonu ne može da bude na toj funkciji, jer ima preporuku Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje.

Iako dosad na brojne pozive i poruke nije odgovarala, dekanica Suzana Kostić se ovog puta javila novinarima. Tvrdi da je profesoru uručila otkaz, jer nije poštovao jedine radne obaveze - da dolazi na sednice. Podneli zahtev rektoru niškog Univerziteta, a pozvali i ministra da reaguje; foto: JV

Kaže i da fakultet na čijem je čelu ima probleme sa profesorom koji nije u nastavi i dobija punu platu za posao koji ne radi.

On nije uključen u nastavu zato što je neakreditovani profesor ovoga Fakulteta. Izabran je suprotno zakonu za redovnog profesora. Ja samo pokušavam da radim u skladu sa zakonom i pošto on ne može da bude raspoređen u nastavu njegove jedine obaveze su bile da dolazi na te sednice. On ne može da bude raspoređen i postoji dokumentacija cela zašto je tako - kazala je Kostićeva.

O profesorima koji protestuju kaže da oni nisu zabrinuti za prosperitet i uspeh Fakulteta umetnosti, već za to kako da sačuvaju svoja radna mesta bez koncertne aktivnosti i bez ostalog uključivanja.

Kostićeva kaže i da je Savet odgovorio na zahtev kojim je Ministarstvo prosvete tražilo da bude smenjena i da bude izabran novi dekan, ali ni pored insistiranja novinara nije htela da odgovori šta tamo piše. Kostićeva kaže da je legalno izabrana za dekana; foto: printskrin FU

Mi smo odgovorili na taj zahtev. Fakultet je poslao svoje mišljenje, jer postoje rokovi za izjašnjenje. Savet je uputio svoje mišljenje o tome i sad se čeka njihova odluka. Ja sam vrlo legalno izabrana na ovu funkciju - dodaje Kostićeva.

Kao i mnogo puta do sada, Kostićeva je umesto odgovora na pitanja ulazila u rasprave, te mnoga pitanja i dalje ostaju bez odgovora.

Uopšte nemam nameru da razgovaram više sa vama, ovo smatrajte poslednjim pozivom - zaključila je Kostićeva.

Podsetimo, osim rasprava sa novinarima, Kostićeva dosad nekoliko puta nije dozvolila da sednice budu otvorene za javnost. Kada se prošle godine birao novi dekan Fakulteta umetnosti ona je novinarku Južnih vesti isterala iz sale.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.