Prodajno-humanitarni bazar u Nišu za pomoć u lečenju dvoje mališana

Izvor: JužneVesti.com, 21.Jun.2023, 10:53

Prodajno-humanitarni bazar u Nišu za pomoć u lečenju dvoje mališana

Kako bi pomogli mališanima Andrei i Makismu u lečenju, Udruženje porodična filharmonija zajedno sa rukotvorcima grada Niša će u nedelju, 26. juna, od 12 do 22 sata, u pabu Labeerent organizovati prodajno-humanitarni bazar na kome će svi oni koji su voljni da pomognu moći da kupe neke od izloženih predmeta.

Mnoštvo raznolikog nakita, ručno izrađene torbe, kao i kozmetika samo su neke od stvari koje će zainteresovani građani moći da pronađu na humanitarnom bazaru >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << za pomoć sugrađanima.

Reč je o 11-godišnjoj Andrei Stojanović čije su su se prve komplikacije javile još na rođenju kada je zbog korišćenja vakuma ostala bez kiseonika, a potom reanimirana.

Zbog proširenih moždanih komora od rođenja praćena od strane neurologa na Dečijoj klinici u Nišu, a zbog usporenog psihomotornog razvoja kod fizijatra. Sa 10 meseci urađen magnet glave i uspostavlja se sumnja na retku dijagnozu glutarna acidurija tip 1, koja se nekoliko meseci potom potvrđuje slanjem krvi na analizu sa Instituta za majku i dete u Barselonu - navode.

Ona tada registvrovana kao jedina u Srbiji sa tom dijagnozom, a sa dve godine usled virusne infekcije dobija seriju napada nakon kojih je došlo do oštećenja motoričkih sposobnosti i od tada ne hoda i ne govori.

Zbog tretmana, pomagala i suplemenata koji su joj neophodni Andrei je potrebna novčana pomoć kojom će joj omogućiti kvalitetniji i bolji život.

Kod 5-godišnjeg Maksima prisutna je mutacija gena koja je uzrokovala metaboličko i genetsko oboljenje, zbog koga je potpuno nepokretan i ne govori.

Za njegov napredak potrebno je omogućiti intenzivnu fizikalnu rehabilitaciju, specijalističke preglede, orofacijalnu masažu i terapije gutanja, genetsku terapiju, održavanje aspiratora, lasersku akupunkturu, hiperbaričnu komoru, tretmane matičnim ćelijama, laboratorijske analize, nabavku inhalatora i ortopedskih pomagala, medikamente, suplemente i medicinski potrošni materijal, kao i sredstva za troškove puta i smeštaja u zemlji i inostranstvu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.