Izvor: Medijski istraživački centar, 23.Apr.2012, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Probni test male mature

Učenici osmog razreda niških osnovnih škola su u subotu rešavali probne testove iz matematike i srpskog jezika testirajuće svoje znanje za završni ispit koji ih očekuje 18. i 19.juna.
U klupama je selo oko 3.000 osnovaca završnog razreda osnovnih škola Nišavskog okruga koji su za rešavanje testova imali po dva sata kako je završnim ipitom i predviđeno.Kako bi što kvalitetnije proverili znanje na testovima su rešavali nepoznate zadatke.Po 20 zadataka iz svakog predmeta.Osmaci >> Pročitaj celu vest na sajtu Medijski istraživački centar << koji iz opravdanog razloga 21.aprila nisu mogli da provrere svoje znanje za malu maturu učiniće to u subotu 28.aprila.
Prema rečima učenika koji su rešavali probne testove zadaci koji su se našli pred njima nisu im zadali previše problema.Budući srednjoškolci naglašavaju da su uspeli da reše, uglavnom, sve zadatke, ali će se precizni rezultati testiranja znati tek pošto testovi budu pregledani.
-Rešavanje testova je višestuko dobro – kaže jedna niška osnovka. –Mogli smo da proverimo koliko smo uspešno savladali gradivo koje je u zbirkama, ali i da provremi gde i u kojim oblastima nam najviše „škripi“ kako bi smo sa profesorima do kraja školske godine proradili ponovo te zadatke.Na taj način ćemo se još bolje pripremiti za završni ispit koji se boduje i od koga nam zavisi upis u željene srednje škole.
Ministar prosvete Žarko Obradović je juče, u obraćanju medijima, najvio da će se testovi iz završnog ispita polagati 18. i 19. juna.Desetak dana pre toga prijemne ispite će polagati osmaci koji su se opredelili za umetničke škole i specijalizovana odeljenja niških gimnazija.
-Probni test je bio dobar i za razbijanje treme – naglašava učenik jedne niške osnovne škole. – Obično na važnim testovima koji odlučuju o nečemu imamo tremu, a ovo je bio dobar način da se bar priviknemo na atmosferu koja će vladati tokom polaganja male mature.
Testove su učenici polagali u matičnim osnovnim školama i po svim pravilima po kojima će se polagati i završni ispit.U svakoj klupi je bio po jedan kandidat, a učenici su na probnom testu sa sobom mogli da ponesu samo hemijsku i grafitnu olovku, pribor iz matematike i gumicu.Tokom testiranja su mogli da vide i za koje vreme moraju da završe rešavanje zadataka da bi imali dovoljno vremena da rešenja poprave i hemijskom olovkom jer im se, u suprtnom, zadaci ne priznaju.Test je, oim đaka, umirio i roditelje koji, pokazalo se prethodnih godina, više strahuju od dece.
Sudeći po tome da su osmaci sada rešavali potpuno nepoznate zadatke završni ispit u junu bi morao da im bude bar za nijansu lakši.Tada će na testovima imati 50 odsto nepoznatih zadataka, 25 odsto sa izmenjenim brojevima ili redosledom odgovora i 25 odsto iz zbirke. Povećavanjem procenta nepoznatih zadataka dostiči će se cilj, a to je da 2014.godine osnovci na testovima za malu maturu rešavaju samo nepoznate zadatke.Te godine mali maturanti polagaće i treći test koji će u sebi objadiniti gradivo iz nekoliko predmeta, istorije, bilogoji, fizike, hemije, a godinu dana kasnije i geografije.

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.